Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Bandırma doğumlu, ünlü isimler (1)

Bandırma doğumlu, ünlü isimler (1)

BANDIRMA doğumlu, Türkiyede tanınmış kişileri bulmak için Vikipedi, özgür ansiklopedi de dolaşırken hiç alımızdan geçirmediğimiz isimlerle karşılaştım.

BANDIRMA doğumlu, Türkiye`de tanınmış kişileri bulmak için Vikipedi, özgür ansiklopedi de dolaşırken hiç alımızdan geçirmediğimiz isimlerle karşılaştım.
Bekir Sami Günsav, Çerkez Ethem, Fenni İslimyeli, Ayten Mutlu, Çetin Zeybek, Şevket Alptuğ, Rıdvan Kösemihal, Handan Adalı gibi, sanatçı, bilim adamı, siyasetçi, milli futbolcu olarak tarihe mal olmuş kişilerin Bandırma doğumlu olduklarını biliyordum.           
Ancak; Ahmet Nuri Öztekin (Miralay), Haydar Tunçkanat (Asker-Siyasetçi), Prof. Dr. Köksal Bayraktar (Hukukçu), Mehmet Ülkü (Siyasetçi), Prof. Dr. Ersin Onulduran (Bilim Adamı), Tahsin Burcuoğlu (Diplomat-halen görevde), Zekai Müftüoğlu (Tiyatro ve sinema oyuncusu), Zehra Çobanlı`nın (Seramik sanatçısı) Bandırma doğumlu olduklarını ne yalan söyleyeyim, en azından ben bilmiyordum.
Bandırma`da yaşamış ve halen hayatta olan büyüklerim kendilerini tanıyabilirler, ancak benim kuşağımdakilere ve bizden sonraki kuşağa ışık tutar diye haklarında bulduğum bilgileri paylaşmak istedim.
İki bölüm halinde yayınlamayı uygun bulduğum yazımın ilk bölümünde Ahmet Nuri Öztekin, Haydar Tunçkanat, Prof. Dr. Ersin Onulduran ve Tahsin Burcuoğlu ile ilgili bölümleri sunuyorum.
          *          *          *
AHMET NURİ ÖZTEKİN (Asker) 
Bandırma Aralık 1876 doğumlu. Aralık 1951yılında vefat etmiş.(75 yaşında vefat etmiş.) 1900 -1915 Osmanlı, 1920-1928 yılları arasında da Cumhuriyet dönemlerinde Miralay rütbesiyle orduya hizmet etmiş. 3. Ordu Karargahı 3. Şube Müdürü, 3. Kafkas Tümeni, Yozgat Askerlik Dairesi Başkanı, Tokat Askerlik Dairesi Başkanı görevlerinde bulunmuş, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, I. Dünya ve Kurtuluş Savaşı`na katılmış, İstiklal Madalyası sahibi.
         *          *          *
HAYDAR TUNÇKANAT (Milli Birlik Komitesi üyesi, eski Tabii Senatör)
1921 yılında Bandırma`da doğdu. 1941`de Harp Okulunu bitirdi. 27 Mayıs hareketine katıldı. Milli Birlik Komitesi`nde çıkan görüş ayrılıklarında 23`ler arasında yer aldı. Komite dağıtıldıktan sonra Tabii Senatör olarak görev yaptı. Ulusal savunma üstüne çeşitli yazılar yayınladı. "Dickson Raporu" olarak bilinen CIA raporunu ve bu rapordaki tasfiye listesini açıkladı (1966). ABD ile yapılan ikili anlaşmalar konusunda çalışmaları ile geniş ilgi uyandırdı. Bu konuda "İkili Anlaşmaların İçyüzü" (1970) ve 27 Mayıs 1960 Devrimi "Diktadan Demokrasiye" adlı iki kitap yayınladı.
          *          *          *
Prof. Dr. ERSİN ONULDURAN (Türk Siyasetçisi ve Bilim İnsanı)
1945 Bandırma doğumlu olan Ersin Onulduran, Lisans eğitimini Claremont Men`s College`de Siyaset Bilimi Dalında, Yüksek Lisans eğitimini Kaliforniya Eyalet Üniversitesi`nde Uluslararası İlişkiler Bilim Dalında, doktora eğitimini Güney Kaliforniya Üniversitesi`nde Siyaset Bilimi Dalında yapmış. 1973 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi`nde asistan olarak göreve başlamış. Aynı fakültede 1983`de Doçent, 1989`da Profesör olmuş. Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı ve aynı zamanda bu üniversitede Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü olarak görev yapmış. Ayrıca 1 Eylül 1986 ile 31 Ağustos 2010 tarihleri arasında 24 yıl süreyle Türkiye-ABD Kültürel Mübadele Komisyonu (Fulbright Eğitim Komisyonu) Genel Sekreterliği görevini yürütmüş. Evli ve bir çocuk babası olan Prof. Onulduran 19 Ekim 2012 tarihinde 40 yıla yakın bir süre görev yaptığı Ankara Üniversitesinden emekli olmuş. 
         *          *          *
TAHSİN BURCUOĞLU (Diplomat)
28 Şubat 1949 Bandırma doğumlu olan Tahsin Burcuoğlu, rahmetli Av. Vedat Burcuoğlu`nun oğludur. Evli ve1 çocuk babasıdır. İstanbul Saint Joseph Lisesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi  (1971) mezunudur. Fransızca, İngilizce bilmektedir.
Kariyerine gelince;  1973 Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Dairesinde Aday Meslek Memuru,1973-1974 Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Dairesi`nde Üçüncü Katip,1974-1975 Askerlik hizmeti,1975-1976 Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Dairesi`nde İkinci Katip,1976-1978 T.C. Atina-Pire Başkonsolosluğu`nda Muavin Konsolos, 1978-1979 T.C. Atina Büyükelçiliği`nde İkinci Kâtip ve Başkâtip, 1979-1981 T.C. Tahran Büyükelçiliği`nde Başkâtip, 1981-1983 Dışişleri Bakanlığı, İstihbarat/Araştırma Dairesi Şube Müdürü, 1983-1985 T.C. Paris Büyükelçiliği`nde Müsteşar, 1985-1987 T.C. Sofya Büyükelçiliği`nde Müsteşar, 1987-1989 Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa Dairesi`nde Şube Müdürü, Daire Başkanı, 1989-1993 Birleşmiş Milletler Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği`nde Müsteşar, Daimi Temsilci Yardımcısı, New York,  1993-1997 Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü`nde Elçi, Genel Müdür Yardımcısı, 30 Ekim 1997 - 2 Kasım 2001 T.C. Sofya Büyükelçisi, Kasım 2001 - Eylül 2002 Dışişleri, Bakanlığı Teftiş Kurulu üyesi, Eylül 2002 -  Kasım 2004 Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü, 22 Kasım 2004 - 31 Ekim 2007 T.C. Atina  Büyükelçisi, 1 Kasım 2007 - 25 Ocak 2010 - 1 Şubat 2010 Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ve halen T.C. Paris Büyükelçisi olarak görev yapmaktadır.
Bandırma doğumlu, ünlü kişilerin ikinci bölümünde ise şu isimler yer alıyor:
Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Mehmet Ülkü, Nedim Güner, Zehra Çobanlı ve Zekai Müftüoğlu.
Prof. Dr. KÖKSAL BAYRAKTAR (Bilim Adamı)
11.11.1941 tarihinde Bandırma`da doğan Köksal BAYRAKTAR, 1961 yılında Galatasaray Lisesi`nden mezun olmuştur.     Baştarafı Sahife 1'de
İstanbul Hukuk Fakültesi`ni 1965`te tamamlamış ve bu Fakültenin Ceza Hukuku Kürsüsü Asistanlığı`na girmiş. İstanbul Hukuk Fakültesi`nde 1971 yılında "Hekimin Tedavi Nedeniyle Cezai Sorumluluğu" konulu çalışmasıyla Doktor ünvanını almış, 1975 yılında "Suç İşlemeye Tahrik Cürmü" başlıklı incelemesiyle Doçent olmuştur. "Siyasal Suç" konulu Profesörlük Takdim Tezi ile 1982 yılında Profesörlüğe yükseltilmiştir. Doçentlik ve Profesörlük tezlerini Strasbourg ve Paris Hukuk Fakültelerindeki çalışmaları ile gerçekleştirmiştir. 
1999 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nden ayrılmış ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği`ne geçmiştir. Burada Prof. Dr. Duygun Yarsuvat ile birlikte Ceza Hukuku Kriminoloji ve İnsan Hakları Merkezi`ni kurmuş, iki ayrı uzmanlık kitaplığı tesis etmiş, Türk Ceza Hukuku Derneği`nin kurulması ve gelişmesinde önemli çalışmalarda bulunmuştur. 
2 Şubat 2006 tarihi itibariyle aynı Fakülteye Dekan olarak atanmış; 2008 yılı başlarında Dekanlık görevinden ayrılmıştır. Dekanlığı zamanında Galatasaray Hukuk Fakültesi`ni öğretim ve eğitim yönlerinden geliştirmiş, Fakülteyi Türkiye`nin en önde gelen öğretim kurumlarından biri haline getirmiştir. 
Prof. Dr. Köksal Bayraktar`ın pek çok bilimsel kitabı ve sayısı yüzü aşkın Türkçe ve Fransızca makalesi bulunmaktadır.Halen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
           *         *        *
MEHMET ÜLKÜ (Siyasetçi)
Mehmet Ülkü, ya da Mehmet Akif Bey olarak da tanınır.1877 Bandırma doğumludur.2 Temmuz 1946 tarihinde vefat etmiştir. Türk siyasetçisi olarak tarihe geçmiştir.
Rüştiye mezunudur, Bandırma Müdafa-i Hukuk Başkanlığı, TBMM III. Dönem Balıkesir Milletvekilliği yapmıştır. Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası sahibidir. Evli ve üç çocuk babasıdır.
           *         *        *
NEDİM GÜNAR (Milli Futbolcu)
(1 Ocak 1932 Bandırma doğumlu. 7 Eylül 2011`de İstanbul`da vefat etmiş)
Eski millî futbolcu, teknik direktör. Fenerbahçe kulübü tarafından kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmekte.1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadroda yer aldı. Oynadığı dönemlerde güçlü fiziği yüzünden Hacıyatmaz lakabıyla tanınırmış. Vefatına kadar Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Genel Kurulu üyesi olarak hizmet etmiş.
Bandırma doğumlu olan Nedim Günar, futbola İstanbul, Kadıköy`de Kuşdili Mahallesinde başlamış. Burada bir mahalle maçında Sabri Kiraz`in dikkatini çeker. Bunun üzerine Fenerbahçeli yöneticiler harekete geçerek Nedim Günar`ı Fenerbahçe altyapısına transfer ederler. Burada kısa bir süre içerisinde istenilen gelişmeyi göstererek 1949 yılında Fenerbahçe A takım kadrosuna dahil edilir.
1961 -1962 sezonuna kadar Fenerbahçe`de oynadıktan sonra Karagümrük`e transfer olan Nedim Günar, burada bir sezon oynadıktan sonra Fenerbahçe`ye geri döner. Bir sezon daha oynadıktan sonra 1962 -1963 sezonunun bitimiyle aktif futbola veda eder. Fenerbahçe formayla 416 karşılaşmada oynamış ve bu karşılaşmalarda 12 gol kaydetmiş.
Daha çok 1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadroda yer almasıyla tanınır.
           *         *        *
ZEHRA ÇOBANLI (Seramik sanatçısı)
1958 yılında Bandırma`da dünyaya gelen, Türk seramik sanatçısı, şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan dönemin İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Seramik Bölümü`nden 1981 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını 1984 yılında, şimdi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak hizmet veren Mimar Sinan Üniversitesi`nde tamamladı. İki yıl sonra yani 1986 yılında Doktora`ya eşdeğer Sanatta yeterlilik ünvanını ise, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi`nden aldı. Seramik alanında inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere Hollanda Ferro Seramik firmasında çalıştı. 1986 yılında gittiği Avusturalya`da üç yıl boyunca seramik astarları üzerine incelemelerde bulundu.. 1989 yılında yurda dönünce halen seramik bölümü başkanı olarak görev yaptığı Anadolu Üniversitesi`nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. Aynı yıl seramik bölümü yüksek lisans programının kurulmasına öncülük eden sanatçı 1993 yılında burs kazanarak gittiği Japonya`da Tokyo Güzel sanatlar ve Müzik Üniversitesi`nde bulundu. Bu arada İtalya, Almanya, Finlandiya, Amerika ve Polonya`da seramik cam merkezleri ile çeşitli müzelerde incelemeler yaptı. 1996 yılında profesör ünvanını alan Çobanlı, 2005 yılında Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu Müdürlüğü`ne atandı. İki yıl sonra ise aynı üniversitede "Güzel Sanatlar Fakültesi" dekanı oldu.
Sanat çalışmalarını "Mavi", "Toprak , "Rengarenk" ve "Beyaz" dönem olmak üzere dört döneme ayıran sanatçı gerek ulusal, gerekse uluslar arası yarışmalarda çok sayıda ödülün de sahipliğini yapmaktadır.
            *         *        *
ZEKAİ MÜFTÜOĞLU (Tiyatro ve Sinema Sanatçısı)
(1949 Bandırma, 4 Ağustos 2006 - İstanbul)   Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.
Devlet Tiyatroları sanatçısı olan Müftüoğlu, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünden mezun olmasının ardından, aynı kurumda, 1970 yılında göreve başlar. Uzun süre oyunculuk ve yönetmenlik yapan sanatçı, kamera karşısında da başarılı bir oyunculuk sergileyerek, Kurtlar Vadisi dizisinde Akrep Bekir rolüyle izleyici tarafından tanındı. 
Zekai Müftüoğlu, sinema ve dizi filmlerde de rol almasının yanı sıra, iyi bir seslendirme sanatçısıydı.
Devamı Yarın


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli