Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Bandırma Borsası Başkanı Halit Sezgin: Beyza et sektörünün sorunlarıyla her zaman ilgilendik

Bandırma Borsası Başkanı Halit Sezgin: Beyza et sektörünün sorunlarıyla her zaman ilgilendik

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, beyaz et sektörünün sorunlarının çözümü ile yıllardır ilgilendiklerini, bundan sonra da ilgileneceklerini belrtti. Sezgin, şu açıklamayı yaptı:

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, beyaz et sektörünün sorunlarının çözümü ile yıllardır ilgilendiklerini, bundan sonra da ilgileneceklerini belrtti. Sezgin, şu açıklamayı yaptı:
"Tarım ve tarıma dayalı sanayinin hakim olduğu  1980`li yıllarda  temelleri atılan kanatlı sektörü çok hızlı gelişme göstererek Bandırma ile yakın çevremizin en önemli sektörü haline gelmiştir. Şehrimizdeki kanatlı sektörünün temsilcileri olan firmaların geçmişine baktığımızda çok büyük bir başarı hikayesi yazdıklarını şahit oluruz.Şehrimiz ekonomisine sağladıkları katma değer miktarı oldukça fazla  olan Borsamızın kanatlı sektörünün temsilcisi üyelerimiz, aynı zamanda çok büyük bir istihdamda yaratmaktadırlar. 
Bandırma Ticaret Borsası, ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Üyelerinin faaliyetleri esnasında karşılaştıkları problemleri çözmek için üstün çaba harcamak birinci öncelikli görevleri arasında en başta yer almaktadır. Kanatlı sektörünün ülkemizde, 2005 ve 2006  yıllarında yaşanan önemli sıkıntı kuş gribi krizleridir.2005 yılında Bandırmamızda böyle bir sıkıntının olmadığını yaptığımız çeşitli etkinliklerle ülkemize anlatmaya çalıştık.
20 Ekim 2005 tarihinde Sayın Abbas Güçlü ile Genç Bakış programı Meslek Yüksek Okulu`muzun da katkılarıyla Bandırma`dan yayınlandı. Programın konukları arasında dönemin milletvekili Sayın Turhan Çömez, Veteriner Fakültesi`nden  Sayın Bülent Nazlı, Sağlıklı Tavuk Bilgi Yetiştiricileri Platformu Başkanı Sayın Zuhal Daşdan vardı. Program sırasında yapılan konuşmalar ve tanıtımlardan sonra dönemin Belediye Başkanı Sayın M. Cemal Öztaylan,  "Hastalığı büyüterek kendi kendimize zarar veriyoruz. On binlerce insanın ekmek yediği sektör işçi çıkarmak zorunda kalıyor, büyük bir sektör durma noktasına geldi. Biraz daha duyarlı olalım"  tavsiyesinde bulunmuştu. 
Program sonunda yapımcı Abbas Güçlü ise bütün Türkiye`ye hitap ederek,"Bandırma`ya gelmeden önce kendisinin de bir haftadır tavuk yemediğini , "Ancak buraya gelince bu önyargıların ne kadar boş olduğunu gördüm. Bu sektör bitme noktasına gelince ileride biz tavuk yemek istediğimizde belki ithal tavuğa çok daha fazla para ödemek zorunda kalacağız. Yarından itibaren herkes tavuk ve yumurta yemeye yeniden başlasın" diye söylemişti.
2006 yılındaki kuş gribi sırasında da  konuyu ve  o gün itibariyle sektörün sorunlarını  TOBB Başkanımız sayın M. Rıfa Hisarcıklıoğlu`na ilettik. EKONOMİK Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin çağrısı üzerine "kuş gribi" için tek maddelik özel gündem ile 14 Ocak 2006 Cumartesi günü Başbakanlıkta toplandı. Kuş gribi vakalarının kanatlı sektörünü olumsuz yönde etkilemesi, Odalar Birliği`ni harekete geçirdi. TOBB, Kuş Gribi nedeniyle sektörde yaşanan sıkıntıların ele alınması amacıyla ESDK`nın toplanmasını önerdi. Hükümetin TOBB`un bu önerisini olumlu karşılaması üzerine ESDK`nın 14 Ocak 2006 Cumartesi günü dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Başkanlığı`nda toplanması kararlaştırılmıştı. Çok önemli ve sektörü rahatlatan kararların çıktığı o toplantıya bende Borsamızı ve sektörü temsilen,davet alarak katılmıştım.
Yumurta üreticilerinin bu gibi sorunlardan birlik olarak daha az etkileneceklerini düşünerek toplantı dönüşü Bandırmadaki yumurta üreticilerinin bir araya gelmesini sağladık ve Bandırma Üretici Birliği`nin kurulmasına vesile olduk. Birlik, pazarlama şirketini oluşturdu. Şu anda da üretici birliği ve pazarlama şirketinde görevli arkadaşlar çok iyi işler yapıyorlar, kendilerini de kutluyorum.
Yine başka bir örnek daha vermek gerekirse; Bandırma Ticaret Borsasının sektörel faaliyetler kapsamında,çalışma dalları beyaz et olan üyeleri ve Dünya Gazetesi tarım yazarı Sayın Ali EkberYıldırım`ın katılımı ile "BEYAZ ET SANAYİ" konulu sektör toplantısını 18 Ekim 2011 Salı günü Borsamızda geniş bir toplantı yaptık.
Yukarıda bahsettiğim kanatlı sektörü ile alakalı faaliyetleri içeren hususları geçen günlerde yerel basınımızda yer alan bir habere mahsus olarak kaleme alıp kamuoyunu bilgilendirmek istedim.
Bundan 14 ay kadar önce bilhassa bölgemiz sorunları ve beyaz et sektör sorunlarını iletmek için milletvekilimiz Sayın M.CemalÖztaylan ile birlikte Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan`la  Balıkesir`de Sanayi Odasınca  düzenlenen ödül töreni vesilesi ile bulunduğu sırada bir görüşmemiz olmuştu. Kendilerini Bandırmaya davet etmiştik. Davet sebebimiz, Borsamızın yeni hububat depolarının tapu töreni, Şeker Piliç`in yeni tesisinin açılışı ve devamında da Sayın Zafer Çağlayan TOBB  Başkanımız Sayın M.RıfatHisarcıklıoğlu ve sektör temsilcileri ile bir araya gelerek sektörün sorunlarını görüşmekti. Sayın Bakanımızdan Milletvekilimiz Sayın M.CemalÖztaylan`ın  büyük çabası ile 2012 Şubat ayının ilk haftasına gün almıştık ama  maalesef o tarihte hava muhalefetinden dolayı programı gerçekleştiremedik.
Bandırma Ticaret Borsası olarak bundan sonra da üyelerimizin her zaman her türlü sorunu ile alakadar olmaya elimizden geldiğince üst düzey platformlara taşıyarak, çözümler üretmeye,  destek olmaya çalışacağız."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli