Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Bandırma Üniversitesi´nde ?Kaymakamlar Zirvesi?

Bandırma Üniversitesi´nde  ?Kaymakamlar Zirvesi?

Panel´e Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık´ta katıldı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Siyasal Bilgiler Topluluğu tarafından, moderatörlüğünü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Orhan´ın yaptığı, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık ve Manyas Kaymakamı Muhammed Kaya´nın konuşmacı olarak katıldığı ?Kaymakamlar Zirvesi? paneli düzenlendi.
Panele, Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Genel Sekreter Cihangir Boz, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete, Erdek Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ali Mazak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
İlk sözü alan panelin moderatörü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Orhan, ?Kaymakamlarımızı böyle bir arada görmek çok güzel. Gençlerimizin merak ettiği çok soru var. Bu mesleği düşünen arkadaşlarımız için sizlerin görüşü yol gösterici olacak.? dedi.

Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar ise konuşmasında, ?Burada olmaktan çok mutluyum. Hayatımda il tanıdığım kaymakam Mustafa Uysal oldu. Beni mesleğe sevk eden de Mustafa Uysal kaymakamımızdır. O zamanlar hesap uzmanlığını hedeflerdim. Benim üniversiteyi bitirdiğim dönemde hesap uzmanı olmak için sınav yapılmadı. Üniversiteyi bitirince ailevi durumlardan dolayı işe girmek zorundaydım. Ankara´dan İstanbul´a trende seyahat ederken gazetede kaymakamlık sınavı ilanını gördüm. O gördüğüm sınav ilanına başvurmaya karar verdim. Yazılı sınava girdim ve kazandım. Mülakat dönemi daha zordu. Yazılı sınavı kazanmak kolay ancak sözlü sınavın ne olacağını bilemiyorsunuz. Sözlü sınavı da geçtim. Sınav sürecinde ekonomik zorluk yaşamaya da devam ettim. Sınav ücretini ödeyecek para bulamadığım zamanlar da oldu. Genel olarak bakınca bir ilçeden sorumlu kişi kaymakamdır. Problemin sizle ilgili olup olmaması önemli değil, bir vatandaş size geldiğinde ?bu benim işim değil´ diyemezsiniz. Biliyorsunuz ki ilçemizde bir sel felaketi yaşandı. Biz de böyle kötü günler için varız. Halkımızı ziyaret edip, durumlarını öğrenip elimizden geleni yaptık. Kaymakam, zor günlerde insanların yanında olması gereken kişidir. Kaymakamlık aynı zamanda karar makamıdır ve aslında insanımıza bir hizmet makamıdır. Bu mesleği icra ederken vicdanınızı da dinlemeniz gerekiyor. Kaymakamlar devletin gücüdür. Eğer ki devlet bir şeye dur derse bunu kaymakamlar aracılığıyla yapar.? dedi.
Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık, şu değerlendirmede bulundu:
Ben diğer kaymakam arkadaşlarımıza göre biraz daha kıdemliyim. İdareci olmak istediğimi ortaokul son sınıftayken İngilizce dersinde fark etmiştim. Babam inşaat ustasıydı ve ben de inşaatta çalışırdım. Babam ?okursan meslek sahibi olursun, okumazsan işin belli´ dedi. Meslek lisesini kazandım ancak öğretmenlerim beni meslek lisesinden düz liseye yönlendirdi. Liseyi bitirdiğimde Siyasal Bilgiler Fakültesi´ni kazandım. Yazları inşaatta çalıştım. Hayatın her anı mücadele. Mücadele etmeden hayatın akışı ilerlemiyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra kaymakamlık sınavına başvurdum ve kazandım. Mücadele etmeniz çok önemli. Biz kaymakamların rutin görevleri var ancak bu rutin haricinde 365 gün, 24 saat görevdeyiz. Bandırma ve Erdek´te yaşadığımız sel felaketinde kriz masası kurduk ve Bandırma Kaymakamımızla beraber çalıştık. İdarecilikte önemli olan sorumluluk alabilme yeteneğidir. Lisede ve üniversitede okurken devlet yurtlarında kaldım ve aynı zamanda devlet bursu aldım. Bu nedenle kendimi milletime karşı borçlu hissediyorum. 34 yıldır bu mesleği sürdürüyorum ve yorgunluk hissetmiyorum. İşimi severek yapıyorum ve gençlere de tavsiyem şudur ki, ne olursa olsun mutlaka sevdikleri işi yapsınlar.?
Manyas Kaymakamı Muhammed Kaya ise ?Bizim üniversitemizde bu tarz bir panel olmamıştı. Bu panelin siz genç arkadaşlara çok yararlı olacağını düşünüyorum. Çocukken törenlerde kaymakamları görürdük ancak ne iş yaptıklarını tam olarak bilemezdik. Gençken kaymakam olmamı önerdiler. Ben de bu yolda çalışarak İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi´ni kazandım. Üniversitede derslere hassasiyet gösterirdim. Dördüncü sınıfta kursa yazıldım. 2009 yılında KPSS´ye girdim ve aldığım puanla kaymakamlık sınavını kazandım. Çok zorlu bir süreçti. İlk mülakatta elendim ve çok üzüldüm ancak bu başarısızlık beni olgunlaştırdı. 2010 yılında milli emlak uzmanlığını kazandım. Çalışırken kaymakamlık hedefim devam ediyordu. 2010 yılında tekrar başvurdum ve bir kez daha elendim. 2011 yılında ise bir kez daha elendim. Üst üste tam üç kere elendim. Üç kez sözlü mülakatta elenenin bir defa başvuramaması nedeniyle ben de bir defa başvuramadım. Milli Emlak´tan vergi müfettişliğine geçtim. 2015 yılında üç kez üst üste elenenlerin tekrar sınava başvuramamalarıyla ilgili kanun kaldırılınca o yıl açılan kaymakamlık sınavına tekrar başvurdum ve kazandım. Asil kaymakam olarak göreve başladığım ilçe Manyas oldu. Kaymakamlık en iyi sahada öğrenilir. Vatandaşla beraber olmak çok önemli. Millete tepeden bakan birisi mesleği icra edebilse de başarılı olması zor olur. Kaymakam refiki olarak görev yaparken olayın sorumluluğunu tam olarak hissedememiştim ancak kaymakam vekiliyken bunun ne kadar ağır bir yük olduğunu hissetmeye başladım. İlçedeki her şeyden siz sorumlu oluyorsunuz. Bazen aklınızın yirmiye otuza bölünmesi gerekiyor. Çok yorulabilirsiniz bazen konuşmaya vaktiniz bile olmuyor.? dedi.
Üniversitenin Siyasal Bilgiler Topluluğu tarafından düzenlenen ?Kaymakamlar Zirvesi?, soru-cevap bölümünün ardından, Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir´in Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık, Manyas Kaymakamı Muhammed Kaya ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Gökhan Orhan´a plâket ve armağan sunumuyla son buldu.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli