Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Bandırma Üniversitesi´nde Anayasa ve başkanlık tartışıldı

Bandırma Üniversitesi´nde  Anayasa ve başkanlık tartışıldı

İstanbul Barosu Genel Sekreteri Özbek: ?Kişilerin egolarını tatmin için Anayasa yapılmaz?

Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi´nde, ?Anayasa ve başkanlık sistemi? konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Bandırma Üniversitesi Öğretim Üyesi, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Rıza Arslan ve İstanbul Barosu Genel Sekreteri Hüseyin Özbek katıldılar.
Toplantının açış konuşmasını, etkinliği düzenleyen, Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Ömer Özay yaptı. Özay, üniversitelerin, bir ülkenin lokomotifi olduğuna işaret ederken, ?Bugün, ülkemizde çağdaş, laik ve demokratik yönetimin önü tıkandı. Bu durum üniversiteler için de geçerli? dedi.
Ardından düşüncelerini açıklayan Prof. Dr. Arslan, yıllardır ABD´de uygulanan başkanlık yönetim sistemi hakkında bilgi verdi. Arslan, Türkiye´ye getirilmek istenen başkanlık sisteminin, medyaya yansıdığına göre ABD´deki sisteme hiç benzemediğini belirtirken, ?Bizde de ABD´deki sistem uygulanırsa hâlen görevde bulunan Cumhurbaşkanının yetkilerinin % 80´i Anayasa Mahkemesi´ne geçer? diye konuştu.
İstanbul Barosu Genel Sekreteri Hüseyin Özbek, Anayasaların toplumların ihtiyaçları doğrultusunda yapılması gerektiğinin altını çizerken, şunları söyledi:
?Ülkemizde, yeni Anayasa yapılması konusunda toplumsal bir talep yok. Sadece siyasi iktidar istiyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle ihtiyaç olmadan, kişilerin egolarını tatmin etmek için Anayasa yapılmaz. Şu anda ?Darbe, postal ve vesayet Anayasası´ diye eleştirilen 1982 Anayasası´na da haksızlık ve hukuksuzluk yapıldığını düşünü-yorum. Çünkü, bu Anayasanın neredeyse ¾´ü, çeşitli dönemlerde değiştirilerek, demokratikleştirildi. Özgürlük ve insan haklarının daha da geliştirilmesinden yanayım ama Anayasanın tümüyle değiştirilmesi için bir neden ve toplum ihtiyacı göremiyorum. Şu anda herkes, bu Anayasaya uymak zorundadır.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli