Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bandırma Makine Mühendisleri Odası Başkanı Gözcüler: ?Erdek Körfezi yok olur?

Bandırma Makine Mühendisleri Odası Başkanı Gözcüler: ?Erdek Körfezi yok olur?

Bandırma Makine Mühendisleri Odası Başkanı ve Bandırma Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Gürbüz Gözcüler, Şirinçavuş´a kurulacak bir termik santralin, Bandırma´nın yanı sıra Erdek Körfezi için de hayati tehlike yaratacağına dikkat çekti.

Bandırma Makine Mühendisleri Odası Başkanı ve Bandırma Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Gürbüz Gözcüler, Şirinçavuş´a kurulacak bir termik santralin, Bandırma´nın yanı sıra Erdek Körfezi için de hayati tehlike yaratacağına dikkat çekti. Bandırma´ya bağlı Şirinçavuş Mahallesi´nde, kalabalık bir topluluğun katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Gözcüler, şunları söyledi:
?Buraya kurulmak istenen dahil, bölgemiz yakınlarında 17 termik santralin kurulma çalışmaları sürüyor. Bunlardan 6´sı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu aldı. 4´ünün yapım çalışmaları sürüyor. 5´i hakkında mahkemede itiraz süreci işliyor. Bu 17 santralin kurulması durumunda 17.600 mevagatlık bir elektrik üretimi gerçekleşecek. Bölgenin bu kadar enerjiye ihtiyacı yok. Bu santrallerden çıkacak baca gazları, Güney Marmara Bölgesi´nin yanı sıra Kaz Dağları´nı bile etkileyecek. Şirinçavuş´a kurulmak istenen termik santral, soğutma suyunu Erdek Körfezi´nden alıp, yine denize vereceğinden, körfezdeki deniz suyunun sıcaklığı 2-4 derece artacak ve burada yaşayan tüm canlılar zarar görecek. Tek canlı hayvan bile kalmayacak. Çünkü bu santral, Bandırma´ya 18, Erdek Körfezi´ne ve Edincik´e kuş uçumu 10 kilometre uzaklıkta yer alacak. Bölgedeki yağış rejimini ortadan kaldıracak. Yani, tarım alanları bulunanlar, neredeyse 24 saat yağmur duasına çıkacaklar. Gelin, ülkemizin enerji ihtiyacı senaryolarına kulak asmadan, çevremize, toprağımıza, denizimize, arkeolojik sit alanlarımıza sahip çıkalım. Bir termik santralin ömrü en fazla 20 yıldır. Eğer, bu termik santrale bugün karşı çıkmazsak, 20 yıl sonra bırakın çocuklarımızı, vicdanımızda bile hesap veremeyiz.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli