Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Bandırma Koyunculuk Araştırma arı gibi

Bandırma Koyunculuk Araştırma arı gibi

Müdürlüğünü Dr. Deniz Soysal´ın yürüttüğü Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü, çeşitli dallarda gerçekleştirdiği çalışmalar ve projelerle dikkat çekiyor.

Eski ismi ?Merinos Çiftliği? olan kurumda yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi veren müdür Dr. Deniz Soysal, şunları söyledi:
?Hâlen, ?Anadolu Mandası ıslahı´ projemiz yürüyor. 300 mandamız bulunuyor. Yerli sığır boz ırkı, kurumumuzda genetik kaynakları koruma kapsamında, ülkemizdeki tek proje olarak yer alıyor. Enstitümüzde, toplam 3500 baş koyunumuz var. Ancak doğum döneminde bu sayı 5 bine kadar yükseliyor. Ayrıca, bin başlık ?Karacabey Merinosu´ sürümüzün sayısı doğum dönemlerinde 3.500´ü buluyor. Yine koyunculukta yedi ırk veya genotipe sahibiz. 1998 yılından beri araştırma ve geliştirmesini yaptığımız ?Bandırma Koyunu´ ırkına ait toplam 500 baş hayvanımızın sayısı, doğum dönemlerinde bin başa kadar yükseliyor.?
ÜLKEMİZDE TEK PROJE
Müdür Soysal, kurumlarında bulunan Kıvırcık, Gökçeada ve Sakız cinsi koyunların, genetik kaynakları koruma projesi kapsamında bulunduğunu vurgularken, ?Bu proje, ülkemizde sadece kurumumuzda yürütülüyor. Hâlen, 300 baş Kıvırcık, 140 baş Gökçeada ve 90 baş Sakız koyununa sahibiz? dedi.
1986 yılında, Bakanlığın getirdiği, ancak saf olarak barındırılamayan melez ırkların da bulunduğuna işaret eden Soysal, bu ırklar arasında HampshireXMerinos´tan(F1) 200 baş, SBAX Merinos´tan (G1) 120 baş ve Ramlıç´tan 100 başın yer aldığını, ayrıca 200 adet ?Seanen Keçisi´ bulunduğunu sözlerine ekledi.
ANADOLU MANDASI
Günlük 10-12 kilogram süt veren ?Anadolu Mandası´ konusunda da ileri ıslah çalışması yapıp süt verimini artırmak amacıyla proje yürüttüklerine dikkat çeken Soysal, Karacabey ırkı mandanın, ?Deli Dana? hastalığına yüzde yüz dirençli olduğunu ve damızlık değer tahmini açısından da Türkiye´nin ıslah edilen tek sürüsünü oluşturduğunu belirtti.
KURBANLIK SATIŞLARI
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü olarak Kurban Bayramı´nda yaklaşık 300-350 dolayında kurbanlık satışı yaptıklarını belirten müdür Deniz Soysal, satışların sürdüğünü bildirdi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli