Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Bandırma ?Halep keçileri? ile tanıştı

Bandırma ?Halep keçileri? ile tanıştı

Bandırma´ya bağlı Akçapınar Mahallesi´nde tarım ve hayvancılık yapan Ayhan Aksu, küçük bir Halep keçisi çiftliği kurarak, süt ve peynir üretimine geçti.

Bandırma´ya bağlı Akçapınar Mahallesi´nde tarım ve hayvancılık yapan Ayhan Aksu, küçük bir Halep keçisi çiftliği kurarak, süt ve peynir üretimine geçti.
Tarım ve hayvancılıkta değişik ve alternatif üretimler aramasının ardından bölgede bugüne dek hiç yetiştirilmeyen ?Halep keçileri?ne yöneldiğini vurgulayan Aksu, şunları söyledi:
?1961 yılında, Bandırma´da doğdum. 1977/1978 döneminde, Savaştepe Öğretmen Lisesi´nden mezun oldum. Evli ve iki çocuk babası olarak geçimimi 1983 yılından beri tarımdan ve özellikle buğdaydan sağlıyorum. Ancak artık yalnız tarım ürünleri yetmemeye başlayınca onunla birlikte yürütmek üzere bölgemizin coğrafi yapısına çok uygun, verimi, kalitesi, yağ ve protein oranı yüksek sütü ve eti bulunan Halep keçilerine yöneldim. Bu keçiler, daha çok Adana´da yetiştiriliyor. Bunun için Balıkesir´in Kozeren köyünden ve Mustafa Kemalpaşa´dan damızlıkla bularak, şimdilik 55 hayvandan oluşan bir sürü oluşturdum. Hâlen 500 metre karelik kapalı alanı bulunan çiftliğimde bulunan bu keçi sürüsünü ilk aşamada 250-300 ?e yükseltmek istiyorum.?
Eski yıllarda koyun süt ve yünlerini almak amacıyla neredeyse sıraya girildiğine dikkat çeken Aksu, şu değerlendirmede bulundu:
?Artık koyun sütünün yüzüne bakan yok. Üretici, zararına ürün satıyor. Bölgemizde beslenen Seanen cinsi keçilerin süt verimi yüksek ama kaliteli değil. Benim yetiştirdiğim Halep keçileri ise günde ortalama 3,5 kilo süt veriyorlar. Üstelik, bu keçilerin sütünden yaptığımız peynirler, hiç kokmuyor. Başta Seanen olmak üzere diğer keçilerin çiftleşme dönemlerinde oğlaklardan süt alınarak yapılan peynirler çok kokuyor. Bugün inek sütünün kilosu 1 liraya, bizim keçilerin ise 1,5-2 liraya satılıyor. Halep keçileri, Ocak-Mart arasında yavruluyor. Bir keçi, bir kerede 7-8 oğlak doğuruyor.?
PEYNİRİ KENDİSİ YAPIYOR
Keçileri, makine yardımıyla sağdığını belirten Aksu, peyniri ise eşiyle birlikte hazırlayıp üç aylık dinlenme süresinin ardından izleyenlere sattığını vurgularken, kısıtlı üretimlerine büyük talep olduğunu açıkladı. Keçileri beslenmesi için yirmi dönümlük alana ?süt otu? olarak da bilinen ?İtalyan çimi? ektiğini bildiren Ayhan Aksu, şunları söyledi:
?Bir dönümlük İtalyan çimi, 10 keçiye yeter. Bu çimlerden geçen yıl iki kez hasat, bir kez de tohumluk aldık. Ayrıca keçilerimize karma yem de veriyoruz. Kısacası organik beslenen, çok uysal bir yapıda olan keçilerimiz, coğrafi ortam ve koşulların da yardımıyla, sulama bölgesi avantajıyla 12 ay yeşil ot bularak, stresten uzak kalıp kaliteli ve bol süt veriyorlar.?
Gelecek dönemde hedef büyütmek ve buna paralel şekilde süthane ve buzhanelerini kurmak için kredi desteği beklediklerini açıklayan Aksu, ?Halep keçilerinin, bölgemiz hayvancılığına yeni bir canlılık getireceğine inanıyorum? diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli