Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Bandırma da Aleviler´den diyanet´e protesto

Bandırma da Aleviler´den diyanet´e protesto

Alevi Kültür Dernekleri Bandırma Şubesi, Bandırma Müftülüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Alevi Kültür Dernekleri Bandırma Şubesi, Bandırma Müftülüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez´in, ?Cemevleri, kırmızı çizgimizdir? açıklaması nedeniyle düzenlenen ve CHP Bandırma İlçe Başkanı Atilla Atakay´ın da hazır bulunduğu eylem sırasında basın açıklaması, Alevi Kültür Dernekleri Bandırma Şube Başkanı Sevim Denktaş tarafından okundu. Aleviliğin hoşgörü ve gönül zenginliği olduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:
?Din derslerini seçemediğimiz için camilerin, imamların, müezzinleri, vaizlerin, imam hatip liselerinin, ilahiyat fakültelerinin, hatta diyanet işlerinin tüm giderlerini bizlerin vergisiyle karşılayanlar, bize Alevilik dersi vermeye kalkmasın. Biz, Aleviyiz. 14 asırdır Alevi geldik, Alevi gidiyoruz. Bırakın, isteyen camisinde, isteyen mescidinde, isteyen kilisesinde, isteyen cemevinde ibadetini yapsın. Allah ile bütünleşiyorsa, orada bulunuşun. Cemevleri, kimsenin sorunu olmamalıdır. Devletten maaş alarak çalışan bir kişi çıkmış, yine Alevilere söz söylemeye çalışıyor. Aleviler, asırlardır kendi inançları için kimseden maaş almadılar ve kimsenin güdümünde de kalmadılar. Sen, iki maaş almadığın zaman görevini bile yapamazsın. Dünya, Alevi toplumunu tanıyor. Yıllardır bizim vergilerimizle maaş aldın. Önce bizlere bu vergilerin hesabını vermen gerekiyor.?
Cemevleri´nin, kutsal ibadethaneleri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu düşüncelere yer verildi:
?Cemevleri, insan-ı kâmil yetiştirme, helâl lokma verme ve yedirme, hak ve adaletin, başkalarının inançlarına saygının öğretildiği, kul hakkının yedirilmediği edep erkân yerleridir. Ey, Diyanet İşleri Başkanı! Alevilerin vergileriyle maaş alıyor, haram lokma yiyorsun! Cemevleri, Alevilerin hak ve Muhammet Ali yolunda, Ehlibeyt´in nuru ile 12 imamların ışığıyla hareket edenlerin ibadethaneleridir. Cemevleri´ne statüyü siz veremezsiniz. Bu, anayasal bir haktır. Diyanet İşleri Başkanı haddini bilmeli, ne söylediğine dikkat etmeli. Siz, yasalar üstü bir kurum değilsiniz. Hatta, Alevi inancını tayin ve beyan etme noktasında bir hakka sahip değilsiniz. Cemevleri, İslami usul ve kurallar gereğince inançsal bir temel üzerinde hareket etmektedir.?
1993 yılında kurulup hâlen başkanlığını Sevim Dekdaş´ın yürüttüğü Alevi Kültür Dernekleri Bandırma Şubesi Yönetim Kurulu´nda Zeynel Arduç, Ülkü İncesu, Hıdır Aslan ve Musa Gürbüz görev yapıyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli