Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Bandırma Belediye Başkanı Mirza: ?Erdek Körfezi´nin geleceğini çok önemsiyoruz?

Bandırma Belediye Başkanı Mirza: ?Erdek Körfezi´nin geleceğini çok önemsiyoruz?

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu´nun Bandırma´da düzenlediği foruma ilgi olmadı. Barış Manço Kültür Merkezi´nde, çok az bir topluluğun izlediği foruma Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, başkan yardımcısı Mehmet Fahri Sert ve belediye meclis üyelerin

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu´nun Bandırma´da düzenlediği foruma ilgi olmadı. Barış Manço Kültür Merkezi´nde, çok az bir topluluğun izlediği foruma Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, başkan yardımcısı Mehmet Fahri Sert ve belediye meclis üyelerinden bir grup katıldı. ?Sanayiniz batsın? pankartının önünde gerçekleşen forumda ilk konuşmayı Erdek Körfezi Dayanışma Platformu sözcüsü Dr. Kadir Dadan yaptı. Dadan, metal sanayi ve petro-kimya tesisleri yatırımlarının planlamalarının, hâlen Bandırma ve Erdek Körfezi için büyük tehdit oluşturduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:
?Bilindiği gibi önceki yıllarda petro-kimya tesisleri Ali Ağa ve Dilovası´nı yok etti. Şimdi, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Edip Uğur, Hollanda´nın Rotterdam kentine giderek, oradaki tesisleri göreceklerini, Bandırmayı Rotterdam Limanı yapacaklarını söylüyor. Yani, orada bulunan petro-kimya sanayi tesislerinin benzerini, Bandırma´da kurmaya çalışacaklar. Avrupa Birliği kriterlerine uymayan hiçbir sanayi tesisi istemiyoruz. Erdek Körfezi´nde, ?stiren petro-kimya kompleksi´ sanayi bölgesi ve ağır metal ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmasına karşıyız.?
BAŞKAN MİRZA KONUŞUYOR
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da, bu toplantıyı önemsediğini, ancak az kişinin katılmasının üzüntüsünü yaşadığını vurgulayarak başladığı konuş masında şu değerlendirmede bulundu: 

?Ana metal sanayi tesisi kurmak isteyen şirketin, bizden onay alması gerekiyor. Biz, bu konuda olumlu görüş vermedik. Onlara, yapacakları üretimi, nasıl bir sanayi kuracaklarını, atıklarını ne yapacaklarını, tesislerini nerelere kuracaklarını sorduk. Bu konuda ayrıntılı bir rapor hazırlayarak, bize sunacaklarını bildirdiler. Eğer ikna olmazsak, bu sanayiye izin vermeyiz. Ana metal sanayi, Bezirci´ye yakın, denizle bağlantısı bulunmayan bir yerde kurulmak isteniyor. Dilovası´nda fabrikaları bulunan şirketler, Bezirci´den de yer almaya çalışıyorlar. Şu ana dek az arazi satın alındı. Çünkü onlar, bu bölgeyi organize sanayi bölgesi ilan ettirip ucuz fiyatlarla kamulaştırma yaptırmayı planlıyorlar. Petro-kimya tesisleri ise Şirinçavuş bölgesinde kurulmak isteniyor. Biz, sanayiye, istihdama, üretime, ihracata karşı değiliz. Ancak bu sanayi tesislerinin, Avrupa Birliği kriterlerine uygun olmasını istiyoruz. Erdek Körfezi´nin geleceğini çok önemsiyoruz. Erdek´in, Düzler bölgesine kurulmak istenen Ro-Ro Limanı´na da karşıyız. Elbette ki, Bandırma ve Erdek´in içinden geçerek limanlara giden kamyon ve tırlardan rahatsızız ama bu Ro-Ro limanı, Düzler´e değil, bir başka bölgeye kurulmalı.?
Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur´un daveti üzerine Hollanda´nın Rotterdam kentine giderek, buradaki petro-kimya tesislerini göreceğini, ancak ikna olmazsa bu tesislerin Bandırma ve Erdek körfezlerine kurulmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Mirza, ?Bizim için insan ve çevre sağlığı her şeyden önemli? diye konuştu.
Haber : Ö. Balıkçı-T. Ertan



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false