Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Balo Projesi 8 Eylül de başlıyor?

Balo Projesi 8 Eylül de başlıyor?

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezginin de Yönetim Kurulu Üyeliğini yaptığı Türkiyenin en büyük lojistik projelerinden biri olan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin`in de Yönetim Kurulu Üyeliğini yaptığı Türkiye`nin en büyük lojistik projelerinden biri olan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde başlıyor. 
Anadolu`da üretilen ürünleri demiryoluyla Avrupa`ya ulaştırmayı hedefleyen proje kapsamında ilk tren 8 Eylül`de Manisa`dan Münih`e hareket edecek.
Büyük Anadolu Lojistik Projesi ile sanayicinin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ``Bugüne kadar Anadolu sanayicisi, ürünlerini ulaşım sorunları ve sistem olmaması nedeniyle demiryolundan Avrupa`ya ulaştıramıyordu. Özellikle nakliye masrafları, Anadolu`daki sanayicimizin rekabet gücünü engelliyor. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması olmasına rağmen, bu avantajı sadece batı bölgesindeki illerimiz kullanabiliyor. İstanbul, ihracatının % 51`ini, İzmir % 61`ini, Bursa % 78`ini Avrupa`ya yaparken; Anadolu`nun ortasındaki Konya % 33`ünü, Gaziantep ise sadece % 24`ünü Avrupa`ya yapabiliyor. Yani, nakliye masrafları rekabet gücünü azalttığı için Anadolu, Gümrük Birliğine giremiyor. Balo projesi ile bu sorunu çözeceğiz`` dedi.
İlk tren 8 Eylül`de hareket edecek
8 Eylül`de ilk yük treninin Münih`e hareket edeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, ``Artık, sanayicilerimiz ürünlerini demiryolu taşımacılığıyla, daha uygun navlunlarla Avrupa`ya yollayacaklar. Anadolu`nun farklı illerinden Bandırma`ya tarifeli olarak gidecek trenler, Marmara Denizini geçerek Tekirdağ`a ulaşacaklar. Tekirdağ`dan itibaren Avusturya Devlet Demiryolları ile yaptığımız iş birliğiyle yüklerini Münih ve Köln`e ulaştıracaklar`` diye konuştu. 
Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) AŞ`nin güçlü bir ortaklık yapısı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, başta TOBB olmak üzere, 51 oda, 24 borsa, 15 organize sanayi bölgesi, UTİKAD ve UMAT`ın şirketin ortakları arasında yer aldığını ifade etti. 
Hisarcıklıoğlu, "2014 başında haftalık karşılıklı 5 blok tren olacak. 350 konteyner 875`e çıkacak. Avrupa`da varış noktası 4`e çıkacak. İki tren feribotumuz olacak. İpekyolu`nu canlandırmak istiyoruz. Oradan gelen hammaddeleri de Türkiye ve diğer ülkelere taşıyacağız`` diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli