Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Balkan Göçmenleri Çalıştayı sona erdi

Balkan Göçmenleri Çalıştayı sona erdi

Bandırma Belediyesi ve Balkan Göçmenleri Derneği Bandırma Şubesi’nin işbirliğiyle organize edilen “Balkan Göçmenleri Çalıştayı” sona erdi.

 Mübadelenin 100. yılı özelinde gerçekleştirilen çalıştayda, Balkan Coğrafyasından göç eden mübadillerin yaşadıkları sorunlar ele alınırken, değerleri ve kültürlerinin yaşatılabilmesi amacıyla fikir alışverişlerinde bulunuldu. Katılımcı yerel yönetim anlayışının güzel bir örneği olarak ortaya çıkan çalıştaya Bandırma ve çevresinden yoğun katılım oldu. 
Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya; CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Genel Merkezi Balkan Masası Başkan Yardımcısı-CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, BALGÖÇ Bursa Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, BALGÖÇ Bandırma Şube Başkanı İlhan Özer, Balkan Masası temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
Çalştayda bir konuşma yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Balkan Masası ile Balkan göçmeni soydaşlarımızın sorunlarına büyük bir emek verdiğini belirterek “Birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştireceğiz.” dedi. 
Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, konuşmasına kendisinin de bir Balkan göçmeni olduğunu hatırlatarak başladı. 
Bandırma İlçesi’ni sayıca en fazla balkan göçmeni soydaşımıza ev sahipliği yapan ilçelerin başında geldiğini işaret eden Başkan Tosun “Çalıştayımız ile hem Yunanistan hem de Bulgaristan mübadillerimizin istek ve önerilerine kulak verecek, günümüzde karşılaştıkları sorunları detaylarıyla tartışacak ve sağlıklı çözüm önerileri bulacağız. Sıklıkla vurguladığımız katılımcı yerel yönetim ilkemizin en güzel örneklerinden biriyle daha dertlere derman olacağız. Mübadele döneminde yaşanan acıların ve kayıpların bir daha tekrarlanmamasını diliyor, göç yollarında hayatını kaybeden soydaşlarımızı saygıyla anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Tıpkı sizler gibi vatanından olmanın ne demek olduğunu bilen ve anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir balkan göçmeni olduğunu hatırlatmak istiyor ve bu vesileyle ulu önderimizi bir kez daha saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.” diye konuştu. 
Konuşmaların sonrasında çalıştay başladı. Çalıştay, “Yunanistan’dan Bandırma’ya Yapılan Göçler” ve “Bulgaristan’dan Bandırma’ya Yapılan Göçler” olmak üzere iki oturumdan oluştu. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karayaman başkanlığında gerçekleştirilen İlk oturumda Araştırmacı Yazar Alper Yapan, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Merve İnce ve Araştırmacı Yazar Ersoy Aydoğan konuşmacı olarak yer aldı. 
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Toprak’ın hem başkan hem de konuşmacı olarak yer aldığı ikinci oturumda ise Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahide Şimşir, Eğitimci Yazar Ahmet Yılmaz ve Eşref Çetin konuşmacılar arasındaydı. 
Çalıştay programında Bandırma’ya gelen mübadiller, Bandırma Kazasındaki nüfus hareketleri, zorunlu göç, Bulgaristan’da Türk azınlığı ve göç gibi konularda akademik çalışmalar paylaşıldı. 
Çalıştay, katılımcılar için düzenlenen plaket takdim töreni ile son buldu
Haber Merkezi 
 



Anahtar Kelimeler: Balkan Göçmenleri Çalıştayı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı