Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Balıkesir’in somut olmayan kültürel mirasları kitaplaştırıldı

Balıkesir’in somut olmayan kültürel mirasları kitaplaştırıldı

Balıkesir Valiliği’nin öncülüğünde ve Vali Hasan Şıldak’ın yakın takibinde iki yıldır yürütülen Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi

Balıkesir Valiliği’nin öncülüğünde ve Vali Hasan Şıldak’ın yakın takibinde iki yıldır yürütülen Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi kapsamında hazırlanan "Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabının tanıtımı yapıldı. 
Balıkesir’in güçlü ve zengin kültür öğelerini konu alan somut olmayan kültürel miras unsurlarını tespit etme, bunları kayıt altına alıp belgeleyerek tanıtma ve gelecek nesillere taşıma amacıyla yola çıkan proje ile iki yılı aşkın bir sürede Balıkesir'in bütün ilçelerinde yapılan alan araştırmaları sonucunda elde edilen yazılı ve görsel çalışmalar “Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabında bir araya getirildi. 
Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokolün ardından Balıkesir somut olmayan kültürel miras unsurları; Somut Olmayan Kültürel Mirasın Aktarılmasında Taşıyıcı İşlevi Gören Dille Birlikte Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar, Gösteri Sanatları, Toplumsal Uygulamalar, Ritüeller ve Şölenler, Doğa ve Evrenle İlgili Bilgi ve Uygulamalar, El Sanatları Geleneği ve  Halk Mimarisi başlıkları altında altı gruba ayrıldı ve her alanı koordine etmek üzere bir alan editörü belirlendi. 
Kitap; alan editörlerinin koordinasyonunda sahada yapılan araştırmalarda ve yazımında her iki Üniversiteden 29 akademisyen, 17 uzman olmak üzere toplam 46 kişi ile hazırlandı. Bizzat alandaki kaynak kişilere ve orijinal belgelere, bulgulara dayanması yönüyle Balıkesir’de bu kapsamda yapılan ilk çalışmanın ürünü olma özelliğini taşıyan kitap, Balıkesir Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yoğun ilgi gördü. 
Bilimsel yöntemler izlenerek hazırlanan ve geniş akademik kadrosuyla da benzerlerinden ayrılan "Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabının tanıtım toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Somut olmayan kültürel mirasın temsilcilerinin katılarak renklendirdiği programın devamında Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Duymaz yönetiminde yapılan panelde, kitabın "Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar" alan editörü Prof. Dr. Halil İbrahim Şahin, "Doğa ve Evrenle ilgili Bilgi ve Uygulamaları" alan editörü Prof. Dr. Murat Doğdubay, "El Sanatları Geleneği" alan editörü Doç. Dr. Eylem Güzel, "Toplumsal Uygulamalar, Ritüeller ve Şölenler" alan editörü Dr. Öğr. Üyesi Füsun Esenkal Çözeli, "Halk Mimarisi" alan editörü Öğr. Gör. Özyıl Yıldırım ve "Gösteri Sanatları" alan editörü Ses Sanatçısı Sayın Atik Sahil çalışmaya ilişkin bilgi verdiler. 
Şıldak, “Balıkesir Kültür Şehridir”
Türkü dinletisi ve halk oyunu gösterisi de yapılan programda konuşan Vali Şıldak, Balıkesir’in çeşitlilik ve renklilik bakımından çok zengin bir kültüre sahip olduğunu söyledi. Şıldak, “Balıkesir; 20 ilçesinin her köşesinde yeşeren ayrı kültür iklimi, çeşitlilik ve renkliliği ile sadece bir turizm şehri değil aynı zamanda bir kültür şehridir. Gittiğimiz her ilçede, her mahallede, ilimizin her köşesinde ayrı bir kültür bulunuyor. Bu da buradaki barış ve huzur içerisindeki hayatın bir denge içerisinde büyük bir kültür zenginliğiyle, hoşgörü iklimiyle gerçekleştiğini bize gösteriyor. Böylesine güzel, verimli bir coğrafyada kültür hayatımızın da izlerini bir kitapta toplamak ve bunu bir araştırmayla tescillemek, belgelendirmek istedik. Balıkesir Üniversitemiz ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemiz bu noktada bizimle birlikte çalıştılar. Valiliğimizin koordinasyonunda Büyükşehir Belediyemiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, her iki üniversitemiz el ele verdik ve çok güzel, uzun soluklu bu çalışmaya başladık. İki yılın üzerinde bir zaman dilimi içerisinde çalışma noktalandı. Kalkınma Ajansımızın çatısı altında birleştirdiğimiz bu çalışmamızı bir kitap basımıyla taçlandırdık.” şeklinde konuştu. 
Vali Şıldak, “Geleceğe  Bırakılmış En Güzel Kültürel Miras”
Proje kapsamında hayata geçirilen kitabın Balıkesir’de bu ölçekte yapılan ilk çalışma özelliğini taşıdığına dikkat çeken Şıldak, “Bu kitabımız sadece birkaç yazarın kaleme almasıyla değil; gerçek anlamda konunun uzmanları, akademik kadronun alanda bizzat çalışarak, kültür elçilerimiz olan yaşayan kültür hazinesi insanlarımızla bire bir görüşerek, kayıt tutmasıyla hazırlandı.  Ninnisinden manisine, şarkısından türküsüne, halkoyunlarına, yemeklerimize, gastronomimize, halk mimarisine, halk kültürüne ait ne varsa Balıkesir’in her bir köşesinden toplanarak tescillenen bu kitap kütüphanelerde yerini alacak. Bu kapsamda, bu derinlikte ve alanda bizzat çalışılarak, emek sarf edilerek yapılmış olan başka bir çalışma yok. Ben bu çalışmanın Balıkesir’e çok yakışacağını düşünüyorum. Destek veren kurumlarımız olan Balıkesir Üniversitemizi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemizi, Büyükşehir Belediyemizi, Kalkınma Ajansımızı tebrik ediyor, onlara teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın gelecek kuşaklara bıraktığımız güzel bir kültürel miras unsuru, baş ucu kitabı olarak yer alacağını ve Balıkesir’de kaynak kitap olarak devam ettirileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. 
"Balıkesir Somut Olmayan Kültürel Miras Alan Araştırmaları” kitabının tanıtım toplantısına Vali Şıldak ve Eşi Fatma Nur Şıldak’ın yanı sıra Garnizon ve 9’uncu Ana Jet Komutanı H. Plt. Tuğg. Cihangir Kemal Yüzçelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Oğurlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Yanık, Vali Yardımcısı Mustafa Çek, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ali Yıldız, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ve çok sayıda davetli katıldı. Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı