Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Balıkesirin kalkınması için Serbest Bölge şart

Balıkesirin kalkınması için Serbest Bölge şart

CHP Balıkesir Milletvekili Akova, Balıkesire Serbest Bölgenin kurulmasını istedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Akova, Balıkesir`e Serbest Bölgenin kurulmasını istedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Balıkesir`in kalkınması için önemli olan serbest bölge ve Kalkınma Ajansı`nın mali ve teknik destek yardımlarından yararlanılması konularını Meclis gündemine taşıdı.
Akova, Başbakan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesinde şu konulara değindi: 15/06/1985 tarih ve 18785 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu`na göre, "Türkiye`de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." Balıkesir süt üretiminde 1., beyaz et üretiminde 2., yumurta ve kırmızı et üretiminde 3. ve zeytin üretiminde 5. sıradadır. İlimizde 11,4 milyon zeytin ağacı vardır. Ülkemizin çeltik, silajlık mısır, çavdar, bamya, sarımsak, bakla, kavun, domates üretiminin önemli bir kısmı ilimizde gerçekleşmektedir. İlimiz silajlık mısır, bamya üretiminde Türkiye`de 2., çeltik bakla ve kavunda 3., çavdar ve domateste ise 4. sıradadır. 2011 yılında Balıkesir`in kümes hayvanı sayısının Türkiye içindeki payı % 10`dur. 2011 yılında Balıkesir süt üretimi içinde en fazla üretimi inek sütünden elde etmiş olup, Büyükbaş süt üretiminde Türkiye genelinde ilk sırayı almıştır. Ülkemizin dünya ölçeğinde % 72 rezerve sahip olduğu bor minerallerinin üçte biri Balıkesir`dedir. Mermer mineralleri bakımında da Balıkesir ülkemizdeki diğer iller arasında ikinci sıradadır. Türkiye`de bulunan toplam 41 adet milli parkın ikisi Balıkesir ili sınırları içerisindedir. Jeotermal kaynak bakımından Türkiye`de en önde gelen illerden olan Balıkesir`de toplamda 39.600 hektar alanda 16 adet jeotermal saha bulunmaktadır. Balıkesir birbirinden çok farklı alanlarda rezervleri ve üretimiyle ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır."
Balıkesir`in tarım, hayvancılık, turizm ve madencilik sektörlerinde var olan lider potansiyelinin değerlendirilebilmesi amacıyla serbest bölge kurulması gereklidir."
Akova, Balıkesir`de serbest bölge kurulması için gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığını ve Balıkesir`e doğrudan yabancı yatırımları çekebilmek ve uluslararası ticareti geliştirebilmek, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek için serbest bölge kurulmasının en iyi politika seçeneği olup olmadığını sordu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli