Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir´in futboldaki gururu Aytekin Durmaz: ?İnsan sevgisi olmayan hakemin başarı şansı yoktur?

Balıkesir´in futboldaki gururu Aytekin Durmaz: ?İnsan sevgisi olmayan hakemin başarı şansı yoktur?

O, Balıkesir´in futboldaki gururu ve yüz akı. Aytekin Durmaz.

Söyleşi: Önder BALIKÇI
O, Balıkesir´in futboldaki gururu ve yüz akı. Aytekin Durmaz.
29 Ağustos 1970´te, Samsun´da doğan Durmaz, ilkokul ve orta öğretimini Balıkesir´de tamamlama sının ardından, 1987-1991 yılları arasında, Yıldız Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Hâlen, Balıkesir Üniversitesi´nde Yapı İşleri Daire Başkanlığı görevini sürdüren, eski üst klasman hakemi, üç yıllık üst klasman gözlemcisi, iki çocuk babası Aytekin Durmaz ile futbol söyleşimizi aşağıda sunuyoruz.
X X X
* Futbol hakemliği nasıl başladı, sayın Durmaz?
-Futbola tutkum küçük yaşlarda başladı. 7-8 yaşlarından başlayarak, babamla birlikte statlara maç izlemeye gidiyordum. Lise yıllarında okul takımı, üniversite yıllarında hem Kredi Yurtlar Kurumu, hem de okul takımının kaleciliğini yaptım. Babam Naim Durmaz, Balıkesir Merkez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi müdürüydü ve futbolu çok seviyordu. 1992 yılının Aralık ayında, okulun konferans salonunda, aday hakem yetiştirme kursu açılacaktı. Futbol hakemliğini pek düşünmüyordum. Ancak babam, ?Bak, oğlum. Maçlara gidiyoruz. Kuralları hiç bilmeden hakemleri eleştiriyoruz. Gel, şu kursa katıl. Hakemlik yapmasan da hiç olmazsa kuralları öğrenirsin? deyince kursa katıldım. Kurs hocamız ise Necmi Temizel´di.
* ?İyi ki katılmışım? diyor musunuz?
-Tabii ki! Bu kurs, yaşamım için dönüm noktası oldu.
* Sonra, ver elini hakemlik?
-Evet. Hakemliğim 1992 yılında başladı. 1996 yılında C, 2000´de B, 2002´de A klasmanına yükseldikten sonra 2003´te Süper Lig hakemi oldum. 10 yıl, bu ligde görev yaptım. 2013´te hakemliği bırakıp hiç ara vermeden üst klasman gözlemciliğini üstlendim. Bu görevimi, üç yıldır sürdürüyorum.
* Ülkemizi yurt dışında temsil ettiniz mi?
-Tabii! Ülkemi, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Kazakistan, Fransa, Arnavutluk, iki kez İrlanda´da, UEFA Şampiyonlar Ligi ve milli karşılaşmalarda temsil etme gurur ve onurunu yaşadım. Bu karşılaşmalarda dördüncü hakem ve ilave yardımcı hakem olarak görev yaptım.
* Futbol hakemliğinde kaç yıl geçirdiniz? Süper Lig´de ilk düdüğü hangi maçta çaldınız?
-21 yıllık hakemlik kariyerimde 415 profesyonel ve 500´ün üstünde amatör maçta görev aldım. Süper Lig´de ilk düdüğümü, 2003 yılında, Diyarbakırspor-Akçaabat Sebatspor maçında çaldım.
* Hakemlikte bu kadar başarılı olup yükseleceğinizi düşünüyor muydunuz?
-İçimde, yukarılara çıkacağım konusunda bir his vardı. Ancak çok ve disiplinli çalıştığım da bir gerçek.
* Başarılı bir hakem sizce nasıl olmalı?
-İyi bir hakem sakin, soğukkanlı, dürüst, cesur, eleştirilere ve gelişmeye açık olmalı. Hakemliği çok sevmeli ve çok çalışmalı, vücut dilini iyi kullanmalı, yönettiği maçlarda fark yaratmalı. İngilizceyi çok iyi bilmeli. Konuşmak, her zaman hakeme kaybettirir. Ama futbolcuların da bizler gibi insan olduğunu unutmamak gerek. Hakemin iletişiminin çok iyi olması gerekir. İnsan sevgisi olmayan bir hakemin başarı şansı da yoktur.
* Hakemliği özlüyor musunuz?
-Hayır. Belki de 21 yıllık hakemlik dönemimde doyuma ulaştığım için pek özlemiyorum. Kendi aramızdaki bazı maçlarda hakemlik yapsam da pek zevk alamıyorum.
* Hakemlik dışında hangi kurumlarda görev yaptınız?
-1992-2006 yılları arasında PTT´de görev yaptım. 2006´da Türk Telekom´a geçtim. Ancak bu kurum özelleşince, futbola daha çok zaman ayırmama engel olacağı düşüncesiyle farklı bir kuruma geçme gereksinimi duydum. Balıkesir Üniversitesi´ne geçerek 6 yıl süreyle spor müdürlüğü görevinde bulundum. Aynı kurumda son üç yıldır da Yapı İşleri Daire Başkanlığı görevini yürütüyorum.
* Federasyonda hangi görevleri sürdürüyorsunuz?
-Futbol Federasyonu´nun üst klasman gözlemcisiyim. Futbol il eğitimciliğini yürütüyorum. Merkez Hakem Kurulu´nun mentör eğitimi olarak seçtiği 20 kişiden biriyim.



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli