Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Balıkesire 2 bin Suriyeli mülteci mi getirildi?

Balıkesire 2 bin Suriyeli mülteci mi getirildi?

CHPli Havutça, AKP hükümetinin kurmaylarına Balıkesirdeki sorunları hatırlattı.

CHP`li Havutça, AKP hükümetinin kurmaylarına Balıkesir`deki sorunları hatırlattı. Başbakan Erdoğan`dan Balıkesir`deki Suriyeli mülteci iddialarını yanıtlamasını isteyen Havutça, Başbakan Yardımcısı Atalay`a Balıkesir`in yaşadığı doğal felaketleri, İçişleri Bakanı Şahin`e de Balıkesir Merkez`e bağlı Ortamandıra Köyü`nü sordu. 
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a Balıkesir`e kaç Suriyeli mültecinin yerleştirildiğini sorduktan sonra, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)`ın Türkiye`de 101 bin 834 Suriye vatandaşı bulunduğu bilgisini verdiğini, Balıkesir`e de yaklaşık 2 bin Suriyeli mülteci yerleştirildiği iddialarının gerçek olup olmadığının açıklanmasını istedi. "Balıkesir iline yaklaşık 2000 Suriyeli mültecinin kış aylarında atıl olan kamuya ait dinlenme tesislerine ya da bedeli devlet tarafından ödenerek herhangi bir konaklama yerine yerleştirildiği iddiaları doğru mudur?" diye soran Havutça, Balıkesir`de mülk edinen Suriyeli mülteci bulunup bulunmadığının yanıtlanmasını istedi.
Baıkesir`de yaşanan doğal afeti hatırlattı
Balıkesir Milletvekili Havutça, Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay`ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de Balıkesir`de meydana gelen felaketlerin hasar tespit çalışmalarının sonuçları hakkında bilgi istedi. 
Havutça önergesinde geçen ay Balıkesir, ilçe ve beldelerinde yaşanan sel felaketlerinin boyutlarını dile getirerek, "2012 yılında meydana gelen tüm felaketlerde toplam hasar ne kadardır? Hasara uğrayan gerçek ve tüzel kişilere devlet toplam hasarın ne kadarında yardım etmiştir? Kimlere, nasıl ve ne kadar yardım yapılmıştır?" diye sordu. AFAD`ın hazırladığı "İllerin Afetselliği" bakımından Balıkesir`in verilerini Başbakan Yardımcısı Atalay`a anımsatan Havutça, Balıkesir`in güncel verilerini istedi.
Havutça, bir diğer soru önergesinde Balıkesir Merkez`e bağlı Ortamandıra Köyü`nün sorunlarını İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin`e sordu. Ortamandıra Köyü ile ilgili bilgiler verdiği önergesinde Havutça,  "Bu köyün sorunlarından bilgi sahibi misiniz?" diye sordu.
Havutça`nın soru önergeleri şöyle:
Suriyeli mülteciler Hatay`da, Şanlıurfa`da, Gaziantep`te, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman`da yerleştirilmişlerdir. Bunun dışında Suriyeli mültecilerden varlıklı olanlarının özellikle Hatay ve Gaziantep`te mevzuata uygun olmadığı için yakınları adına ev satın aldıkları, bununla birlikte ev kiraladıkları bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında;
1- Balıkesir iline yaklaşık 2000 Suriyeli mültecinin kış aylarında atıl olan kamuya ait dinlenme tesislerine ya da bedeli devlet tarafından ödenerek herhangi bir konaklama yerine yerleştirildiği iddiaları doğru mudur? 
2- Balıkesir`de kaç Suriyeli mülteci bulunmaktadır? 
3- Balıkesir`e yerleştirilen Suriyeli mültecilerin yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetleri nasıl karşılanmaktadır? Bu hizmetlerin maliyeti ne kadardır? 
4- Balıkesir`de ev satın alan veya kiralayan ya da Türkiye`deki yakını adına ev satın alan Suriyeli mülteci var mıdır?
Bölgemizde yaşanan afetin bilançosu belli mi?
Havutça, 22-23 Ekim 2012 tarihlerinde Bandırma, Erdek ve Marmara İlçelerinde şiddetli yağış meydana geldiğine değindi.
Şiddetli yağış sonucunda Marmara Adası ile Avşa Adasında ve Saraylar Beldesi`nde sel felaketi yaşandığını, sel felaketinde özellikle Marmara İlçesinde ağırlıklı olmak üzere kanalizasyon, su, yol, elektrik ve haberleşme tesislerinde büyük zararlar meydana geldiğini belirtip, sırasıyla Susurluk, Burhaniye, Edremit ve Gömeç`te afet yaşandığını anlattı.
Bu bilgilere göre;
1- Balıkesir`de 2012 yılında kaç felaket meydana gelmiştir? Balıkesir, ilçe ve beldelerinde 2012 yılı içinde yaşanan tüm felaketlerden sonra yapılan ön hasar tespit çalışmaları, kesin hasar tespit çalışmaları ve itiraz sonrası hasar tespit çalışmalarının sonuçları nedir? Balıkesir, ilçe ve beldelerine göre bu tespitlerin dağılımı nasıldır?  
2- Balıkesir, ilçe ve beldelerinde 2012 yılında meydana gelen tüm felaketlerde toplam hasar ne kadardır? Hasara uğrayan gerçek ve tüzel kişilere devlet toplam hasarın ne kadarında yardım etmiştir? Kimlere, nasıl ve ne kadar yardım yapılmıştır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli