Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Balıkesirde karşılıklı atışma devam ediyor

Balıkesirde karşılıklı atışma devam ediyor

Balıkesir gündemine oturan hal binası projesi ve eski lunapark alanıyla ilgili karşılıklı atışmalar devam ediyor.

Balıkesir gündemine oturan hal binası projesi ve eski lunapark alanıyla ilgili karşılıklı atışmalar devam ediyor. 
Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, hafta içinde üst üste düzenlediği basın açıklamalarının ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı A. Edip Uğur, Ok`a belgelerle karşılık verdi. 
Mimarlar Odası`nın hal binasının yerinin meydan olması için Anıtlar Kurulu`na başvuru yapmasının ardından kısa bir süre sonra belediyenin buraya bina yapmak için başvurduğunu belirten Uğur, Anıtlar Kurulu`ndan projenin çıkmasının ve itiraz süresinin bitmesinin ardından Belediye Başkanı İsmail Ok`un Kurul kararını İl Başkanı Mahmut Poyrazlı`ya gönderdiğine ve buna rağmen altı gün sonra Belediye Meclisi`nde bina yapımının kararının çıktığını ifade etti.
Uğur: "Belediyenin izni olmadan AVM olmaz"
Lunapark alanıyla da ilgili yetkinin belediyede olduğuna işaret eden Uğur, "Üçüncü madde içinde orada plan tadilatının yapılması diye bir ifade var.  Peki, plan tadilatını kim yapıyor? Belediye yapıyor. Belediyenin izni olmadan alışveriş merkezi olabilir mi? Yetkilisin imar planını değiştir. Belediye Başkanı buna: "Biz Vakıfın aldığı kararı değiştiremeyiz" diyor.  5737 sayılı Vakıflar Kanunu madde 22. paragrafında burada bir imar değişikliği yaparsan, bize de bildir diyor. Yoksa bozamazsın diye bir şey yok. Yetki tamamen belediyede, plan tadilatını belediye yapıyor. Ben AVM`ye karşıyım, esnaf için diyor. Popülizm yapıyor. Gidiyorsun marketleri açıyorsun, kurdele kesiyorsun ya. Bakkal esnafını düşünmüyor musun" dedi.
Belediye Başkanı İsmail Ok`un eski lunapark alanına yönelik kendisini hedef alan açıklamalarına ve hal binası projesiyle iddialarına karşılık veren Edip Uğur şöyle konuştu: "Balıkesir gündeminde bir aya yakındır Zağnos Paşa Cami ve Lunapark alanıyla ilgili birçok görüşler belirtiliyor. Otel mi olacak, AVM mi olacak, Zağnos Paşa Cami`ne herhangi bir yapılaşma olacak mı olmayacak mı diye. Bugün Balıkesir`de kiminle görüşsek, yıkılan hal binasının yerinin meydan olarak kalması, Balıkesir`in simgesi olan Paşa Cami`nin, Paşa Hamamı`nın, Karesi Türbesi`nin ortaya çıkması, Balıkesir`in tarihiyle geçmişiyle bütünleşmesi, bu simgelerin siluetlerinin bozulmaması yönünde talepler var. Bizde bunu hep dile getirdik. Yıkılan hal binasının yerine hiçbir yapı olmasın dedik. Belediyenin yaptığı uygulamalar var. Belediye Başkanını çok endişeli, heyecanlı, tereddütlü olduğunu gördüm, bir panik havasında. Biz Balıkesir olarak, ben AKP Milletvekili olarak demokrasiye inanmış insanlarız. Halk seçer iktidar yapar, halk seçmez iktidardan indirir. 2004- 2009 yılları arasında beş yıl içerisinde Balıkesir`in eli yüzü değişti. Yeşil alanları, yolları, otoparkları hepsinde büyük değişiklik oldu. 2009 seçimlerinde Belediye Başkanımızı İsmail Ok`u Balıkesir halkı uygun görüp seçti, bizde saygı duyduk. Hiçbir zamanda Belediye Başkanı İsmail Ok`un çalışmalarını ve hizmetlerini engelleyici bir çalışmamız olmadı. İller Bankası`ndan alacağı kredide yardım ettik. Kadro ihtiyacı olduğunda bize müracaat ettiğinde, o kadronun çıkması için İçişleri Bakanlığı`nda çalışma yaptık. Bundan bir ay öncede kendisiyle yaptığımız görüşmede Lunapark alanındaki yerin otel yapılmasını istemiyoruz, Kipa`nın yanındaki yerle de takas edelim. Tamam, olur. Bizde yardımcı oluruz. Bizde yeşil alanların bina olmasını istemiyoruz."
Uğur: "Belediye meydan istemiyor"
Belediye Başkanı İsmail Ok`un hal binasıyla ilgili topun Anıtlar Kurulu`na atmasıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini belirten Uğur, süreçle ilgili olarak şunları aktardı: ".22. 06. 2012 tarihinde öncelikle Mimarlar Odası, bir müracaatta bulunuyor Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`na. Biz buranın tescilini istiyoruz. Zağnos Paşa Cami Meydanı ve civarı koruma alanı olarak belirlensin. Anıtlar Kurulu da bu başvuruyu Zağnos Paşa Cami civarı koruma alanı olarak belirlenmiştir diyor. Bu, 22.06.2012 tarihinde gerçekleşiyor. Belediye çok acele bir şekilde 09.07.2012 tarihinde meydana yapılacak olan yapıyla ilgili 17 gün içerisinde projeleri hazırlatmış ve kurula müracaat ediyor. Biz buraya 1.700 metrekare bina yapmak istiyoruz bunun için biz sizden izin istiyoruz. Belediyenin niyeti oranın bir meydan olarak kalması değil.  Mimarlar Odası ilk müracaat ettiğinde burada hiçbir bina yok, Paşa Cami`nin önü açılmış. Sonrasında belediye müracaat ediyor, 17 gün içerisinde buraya binanın yapılma iznini istiyor.   Başkan, "Anıtlar Kurulu AK Parti iktidarı döneminde atandı, bunlar istedikleri kararı aldırabilirler diyor ama Belediye işi bitirmiş. Alınan karar şu: Zağnos Paşa Cami Meydanı`nda kalan ve alınan karar uyarınca hazırlanan hal binasına ilişkin yeni yapılandırma uygun olduğuna… Kim istiyor bunu? Balıkesir Belediyesi istiyor. Kararı çıkartıyor" dedi. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı