Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Balıkesir´de IPARD-II Programı Lansman töreni

Balıkesir´de IPARD-II Programı Lansman töreni

Yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II Programının tanıtımı amacıyla TKDK´nın 42 İl Koordinatörlüğünde lansman çalışmaları düzenleniyor.

Yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II Programının tanıtımı amacıyla TKDK´nın 42 İl Koordinatörlüğünde lansman çalışmaları düzenleniyor.
Dün Balıkesir´de düzenlenen ?IPARD II Lansman Töreni(ne Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, TKDK Balıkesir İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü, il protokolü ve IPARD I kapsamında projelerini hayata geçiren faydalanıcılar katıldı.
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Koordinatörü Döğdü konuşmasında; ?IPARD programına dahil olan 42 ilimizden biri olan Balıkesir´de, Koordinatörlüğümüz 2008 yılından itibaren faaliyet göstermektedir. IPARD I programı kapsamında 15 çağrı ilanına çıkılmış olup İl Koordinatörlüğümüzce toplam 185 proje sahibi ile sözleşme imzalanmıştır. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 183.7 Milyon lira olup, verilecek hibe miktarı 84.5 Milyon liradır. Bugüne kadar 162 projeye 52.9 Milyon lira hibe ödemesi yapılmıştır. Yatırımlar tamam-landıkça desteklerin faydalanıcılara ödenmesine devam edilecektir. IPARD´ın I. Uygulama döneminin tamamlanmasının ardından 2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD II Programı ile yeni uygulama dönemine geçilmiş oldu. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti´nin eş finansmanıyla Türkiye´nin 42 ilinde uygulanacak olan IPARD II Programı kapsamında, faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında % 50 ile % 70 arasında hibe desteği sağlanacak. IPARD I Programında desteklenen et ve süt besiciliği, et süt su ürünleri işleme tesisleri, kesimhaneler, meyve ve sebze paketleme ve depolama tesisleri, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitkiler, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yeni dönemde manda sütü, manda eti, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği ve mantar üretimi eklendi. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları ile makine parkları da yeni sektörler olarak destek kapsamına alındı. IPARD II Programında et ve süt üretiminde hibe oranı üst sınırı % 65´ten % 70´e arıcılık, bitkisel üretim, yöresel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı ise % 50´den % 65´e çıkarıldı. Kırsal alanlarda yaşam kalitesinin ve istihdam olanaklarının artırılarak tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonunu ve AB standartlarına yükseltilmesini amaçlayan TKDK, IPARD II ile yeni sektörlere verdiği desteklerle kalkınmanın öncü kurumlarından biri olmayı hedeflemektedir.? dedi.
Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, tarım ve hayvancılık ile kalkınma alanlarında içinde bulunduğumuz bu değişim ve dönüşüm sürecimizde, uzun zamanları içine alan bir stratejik yaklaşımın bulunması gerektiğine değindi.
Konuşmaların ardından IPARD I kapsamında projelerini hayata geçiren ?´En Yüksek Hibe Alan´´, ?´Kırsal Turizm´´, ?´En Büyük Yatırım ve En Çok İstihdam Yaratan´´, ?´En Genç Yatırımcı´´, ?´İlk Kadın Yatırımcı´´, ?´Sektörün Tek Yatırımcısı´´ ve ?´ En Vizyoner Proje´´ sahiplerine birer plaket, IPARD I in son çağrı ilanı döneminde sözleşme imzalamaya hak kazanan yatırımcılara ise temsili sözleşmeleri takdim edildi.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false