Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Balıkesir´de fiziksel aktivite gerçekleştirildi

Balıkesir´de fiziksel aktivite gerçekleştirildi

Balıkesir Atatürk Park´ında 25 Nisan günü saat: 14.30´da Altıeylül Kaymakamı Oktay Kaya, Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özen, Gençlik Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu ve Sağlık İl Müdürü Uzm.Dr.Necati Kelemençe´nin katılımıyla 25 Nisan 2018 tar

Balıkesir Atatürk Park´ında 25 Nisan günü saat: 14.30´da Altıeylül Kaymakamı Oktay Kaya, Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özen, Gençlik Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu ve Sağlık İl Müdürü Uzm.Dr.Necati Kelemençe´nin katılımıyla 25 Nisan 2018 tarihinde saat 14:30´ da Atatürk Parkında fiziksel aktivite gerçekleştirildi.
Fiziksel aktivite: bireylerin bedensel ve ruhsal gelişimini sağlayan temel araçlardan biri olduğunun altı çizilirken, toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik etmekte ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturmakta. Diğer taraftan, fiziksel aktivitenin eksikliği, bir halk sağlığı sorunu olarak biliniyor.
Dünya genelindeki ölümlerin % 6´sı fiziksel hareketsizlikten ileri gelirken, meme kanseri ve kolon kanserlerinde yaklaşık her 4 kişiden 1´inde, şeker hastalığında yaklaşık her 4 kişiden 1´inde, iskemik kalp hastalığında yaklaşık her 3 kişiden 1´inde görülmekte ve bu hastalıkların ana nedeninin fiziksel aktivite yetersizliği olduğu tahmin edilmektedir.
Fiziksel hareketsizlik ülkemizde, tüm nedenlere bağlı ölümlerin % 15´inden sorumludur. Ülkemiz genelinde yaklaşık 10 kadından 9´unun, 10 erkekten 8´inin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı belirlenmiştir. Yine Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması´na göre 6-11 yaş grubu yaklaşık 10 çocuktan 6´sının günde 30 dakika veya daha fazla süre ile egzersiz yapmadığı tespit edilmiştir. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saat olarak saptanmıştır.
Fiziksel aktivitenin kas iskelet sistemi üzerindeki etkileri; kas kuvveti ve miktarının korunması ve arttırılması, eklem hareketliliğinin korunması ve arttırılması, dayanıklılığın arttırılması, vücut düzgünlüğünün korunması, yorgunluğun azaltılması, kemik mineral yoğunluğunun arttırılması ve korunması ile osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesidir.
Ayrıca; kalp ritmi, kan basıncı ve kan şekerinin düzenlenmesi, solunum kapasitesinde artış, damar hastalıkları riskini azaltması, metabolizmanın hızlandırılması ile kilo alımının önlenmesi ve depresyon-kaygı bozukluğu riskini azaltması gibi olumlu etkileri bulunmaktadır.
Yaşlılık üzerine etkileri ise, olası ani ve sistemik hastalıklar nedeniyle ölüm riskini azaltması, kas-iskelet sistemini güçlü tutarak yaşlılıkta sık görülen düşmeler ve düşmelere bağlı kırık riskini azaltması, denge ve düzeltme reaksiyonlarının gelişmesi ve sağlıklı yaşlanmayı sağlamasıdır.
Her bireyin kendine uygun fiziksel aktivite yapması önemlidir. Yürüyüş, fiziksel aktivite türlerinin başında gelmekte olup, en kolay yapılabilecek fiziksel aktivitedir. Haftada 4-5 gün ve toplamda 150 dakika olacak şekilde hafif veya orta tempoda yürüyüş yapılması önerilmektedir.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı