Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir Sübye Yahnisi ile 1. oldu

Balıkesir Sübye Yahnisi ile 1. oldu

İzmirde düzenlenen Türk Mutfağı Zirvesinde Balıkesirin mutfağı göz doldurdu. Zeytinyağlı ve et yemekleri özellikle de yöresel tatlısı Balıkesir Höşmerimi ile en iyi şekilde tanıtılan Balıkesir zirvenin gözde mutfakları arasında yer aldı.

İzmir`de düzenlenen Türk Mutfağı Zirvesinde Balıkesir`in mutfağı göz doldurdu. Zeytinyağlı ve et yemekleri özellikle de yöresel tatlısı Balıkesir Höşmerimi ile en iyi şekilde tanıtılan Balıkesir zirvenin gözde mutfakları arasında yer aldı.
Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) işbirliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Türk Mutfağı Zirvesi`nin son gününde `Ege Mutfağı` yarışması yapıldı. Ege Bölgesindeki illerin mutfaklarından onlarca çeşit yemeğin jüriye sunulduğu yarışmada Balıkesir Sübye Yahnisi ile 1. oldu. 
Ayvalık ilçesinde yapılan Sübye Yahnisi mürekkep balığından yapılan zeytinyağlı ender bir lezzet. 
Ege`nin beş ilinden katılan yarışmacılar Ege`ye özgü 200`ün üzerinde lezzeti jüriye beğendirmeye çalıştı. Jüri üyeleri birbirinden maharetli ustaların lezzetlerini değerlendirmekte zorlandı. Araştırmacı Yazar Nevin Halıcı, Hacı Abdullah Lokantaları Genel Müdürü Abdullah Torun, Yeditepe Üniversitesi`nden Tahir Öztan, Turizm Bakanlığı`ndan Nihal Kadıoğlu Çevik, Orkide Genel Müdürü Ercan Erol ile ETİK Yönetim Kurulu Üyesi Şinasi Akçay`dan oluşan usta jüri lezzetli yemekleri tek tek tattı. 
Yaklaşık 3 saat boyunca yemeklerin tadına bakan jürinin oylaması sonunda İzmir Bizim Mutfak`tan işkembeli nohut ve elmalı kuru fasulye, Kütahya`dan sarma hamur dolması ve Balıkesir`den de sübye yahnisi birinciliği elde etti. 
Başkan Tartan: "Türk mutfağı dönerden ibaret değil"
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türk Mutfağının dünyanın önde gelen lezzetlerini barındırdığını söyledi. 
Yarışmaya katılan lezzet ustaları Başkan Tartan`a yemeklerinden ikram etti. Tüm çeşitlerini çok beğenen Başkan Tartan, emeği geçen herkese teşekkür edip, fuar ziyaretçisi olan turistlere de yiyeceklerden ikram etti. 
Türk Mutfağının zenginlikleri hakkında bilgi veren Tartan, "Turistler Türk Mutfağı deyince sadece döner, kebap, şiş kebap biliyor. Ama buradaki zenginlik onları şaşırttı. Bana, `İmkansız. Biz böyle bir şey görmedik` dediler. İşte bu fuarda zenginliklerimizi ortaya çıkardık" dedi. 
TESK Başkanı Balıkesir`e ait höşmerim dağıttı
Balıkesir Aşçı Köfteci ve Benzerleri Esnaf Odası başkanı Hasan Yıldız, İzmir`de katıldıkları uluslararası yemek zirvesinden büyük bir kazanımla döndüklerini ifade etti. Fuardaki Balıkesir standında patenti alınmak üzere olan Balıkesir Höşmerim tatlısını başarıyla tanıttıklarını anlatan Hasan Yıldız, 10 bin kişiye höşmerimi tattırdıklarını kaydetti. 
Balıkesir standını ziyaret eden TESK Başkanı Bendevi Palandöken`de höşmerim kazanının başına geçip eline aldığı kepçe ile vatandaşlara Balıkesir Höşmerimi dağıttı. Zirvenin kısa bir değerlendirmesini yapan Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, yakın bir zaman içinde Balıkesir`in Balıkesir Höşmerimi ile ilk coğrafi işaretine kavuşacağını söyledi. "Balıkesir tarlasına adam dikseniz adam yetişir" diyerek topraklarının bereketini ifade eden Hasan Yıldız, "Bizim tutkumuz, aşkımız Balıkesir. Bu katıldığımız zirve ve yarışma ise Balıkesir Lokantacılar Odası olarak katıldığımız en büyük organizasyon oldu. Esnaf lokantaları yemek yarışmasında zeytinyağlı sübye yahni yemeğimiz ile verilen birincilik ödülünü de tüm Balıkesir`e hediye ediyorum. Bu Balıkesir`in gururudur" dedi.
Hasan Yıldız, `Türkiye`yi doyuran il` Balıkesir olarak yöresel mutfağı tüm lezzetleriyle bu tür ulusal ve uluslararası organizasyonlarda en iyi şekilde tanıtıp temsil etmeye devam edeceklerini bildirdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli