Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Balıkesir Milletvekili Akova, su ürünleri yetiştiriciliği ve mühendislerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

Balıkesir Milletvekili Akova, su ürünleri yetiştiriciliği ve mühendislerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, su ürünleri yetiştiriciliği ve su ürünleri mühendislerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, su ürünleri yetiştiriciliği ve su ürünleri mühendislerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.
Balıkesir Milletvekili Akova, soru önergesinde şu hususlara değindi: "Dünya nüfusunun 2021 yılına kadar 680 milyon artacağı, en hızlı büyüme oranlarının Afrika ve Hindistan`da olacağı tahmin ediliyor. Bu durum gıdaya olan talebin artmasına sebep olurken, su ürünlerinin kültür ve avlanması dünyanın beslenmesi açısından çok önemli katkılar sağlayacaktır. Balıkçılık dünya nüfusu için önemli bir hayvansal besin kaynağı olduğu gibi gelir getirici ve istihdam yaratan bir sektördür. Su ürünleri yetiştiriciliği hayvansal ürünler arasında dünyada en hızlı büyüyen sektörlerdendir. Bakanlığınıza bağlı olan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün "Balıkçılık ve su ürünleri kaynaklarını korumak, koruma, üretim ve yetiştiricilik alanlarını belirlemek ve bu alanları zararlardan koruyacak tedbirleri almak; Balıkçılık ve su ürünleri üretim kaynaklarının geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması ile ilgili faaliyetlerde bulunmak, kontrol ve denetimleri yapmak ve yaptırmak; Balıkçılık ve su ürünleri üretim, geliştirme ve araştırma projeleri ile ilgili çalışmalar yapmak vb. uzmanlık gerektiren görevleri bulunmaktadır".
Balıkesir Milletvekili Akova, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplandırılması içi hazırladığı önergede şu sorulara yer verdi:
1. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü`nde istihdam edilen Su Ürünleri Mühendisi sayısı ne kadardır?
2. Üç tarafı denizlerle çevrili ve tarım alanları kadar su ürünleri istihsal alanı olan ülkemizde, su ürünleri mühendisi için ayrılan kadro sayısı kaç tanedir? Bakanlığınızdaki toplam kadrolar içinde su ürünleri mühendisi kadrosunun oranı nedir?
3. Su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişimi için ne gibi projeleriniz mevcuttur?
4. Dünya su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye`nin konumu nedir?
5. Su ürünleri ticaretinde Türkiye`nin önemli bir aktör olabilmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
6. Türkiye`nin su ürünleri yetiştiriciliğinde etkili bir aktör olabilmesi için su ürünleri mühendisleri istihdamını artırmayı planlıyor musunuz?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli