Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir İl Kültür Müdürü Mustafa Çaltı: Kapıdağ`a, yürüyüş parkurları yapılacak

Balıkesir İl Kültür Müdürü Mustafa Çaltı:  Kapıdağ`a, yürüyüş parkurları yapılacak

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir sınırları içinde 20`nin üzerinde antik kent bulunduğunu belirtti.

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir sınırları içinde 20`nin üzerinde antik kent bulunduğunu belirtti. Bakanlar Kurulu kararıyla bunlardan üçü olan Bandırma sınırları içindeki Daskyleion, Erdek sınırları içinde Kyzikos ve Edremit Altınoluk sınırları içinde bulunan Antandros`ta kazıların yaz aylarında sürdüğünü vurgulayan Çaltı, ayrıca Balıkesir Müzesi`nin sorumluluğunda Erdek Zeytinliada ve Burhaniye`de Adramytteion kazılarının da yürütüldüğünü açıkladı. Balıkesir`in, arkeolojik eserler açısından zengin bir kent olduğuna dikkati çeken Çaltı, şu değerlendirmede bulundu:
"Antik kentler hep deniz kıyısında kurulmuş. Daskyleion da Manyas Gölü`nün yakınında bulunuyor. Balıkesir`in kültür ve turizm değerlerini ortaya çıkarmak için büyük bir çaba harcıyoruz. Erdek, Marmara Adası hariç, Yüksek Plânlama Kurulu kararıyla `Turizm Bölgesi` ilan edilmiş bulunuyor.

Bu sınırlar içinde Kapıdağ da çok önemli bir yer tutuyor. Balıkesir ili, turizm açısından yaz ve bayram tatillerinde, 3-3,5 ay süreyle çok tercih edilen bir bölge. Bu süre içinde ortalama 1,5 milyon kişi tatil için Balıkesir sınırları içindeki turizm yörelerine geliyor. Ancak yılın kalan yaklaşık 9 ayında turizm hareketliliği yaşanmıyor. Bu nedenle turizmimizi çeşitlendirerek, tüm yıla yaymamız gerekiyor."
TERMAL KAYNAKLARIMIZI ÖNE ÇIKARACAĞIZ
Turizmin çeşitlenmesi adına ildeki termal kaynakları öne çıkarmak için çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Çaltı, şunları söyledi:
"Termal turizmi açısından Gönen, çok önemli bir merkez konumunda bulunuyor. Ayrıca Gönen Ekşidere, Manyas Kızık, Susurluk Kepekler, Edremit Güre başta olmak üzere önemli 8 termal kaynağına sahibiz. Kaplıca turizminin gelişmesi için bizim de desteğimizle bu merkezlerde özel sektöre ait kuruluşlar, yeni ve modern binalar yapıyorlar."
EKO TURİZMİ
Tüm dünyada "eko turizmi" olarak da bilinen dağ turizminin büyük önem kazandığına işaret eden Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, şöyle konuştu:
"İlimizde, bu turizm için çok elverişli yöreler var. Bunların başlarında, Erdek sınırları içindeki Kapıdağ ve ilçe yöresindeki diğer adalar geliyor. Ayrıca Kazdağları, Madra Dağları, Sındırgı sınırları içindeki Alaçam Dağları, Susurluk`taki Çataldağı da çok önemli. Erdek sınırları içinde bulunan Kapıdağ`ı ayrıca önemsiyoruz. Çünkü bu yöre, İstanbul ve Bursa gibi büyük kentlere sadece 1,5 saat uzaklıkta bulunuyor. Gerek Kazdağları ve gerekse Kapıdağ`ı, oksijen deposu olmaları nedeniyle Alp Dağları`ndan bile daha önemli görüyorum. Kapıdağ`ı, turizme kazandırmak amacıyla Güney Marmara Kalkınma Ajansı`na sunduğumuz projelerle önümüzdeki dönemde bazı çalışmalar yapacağız. Kapıdağ`da, doğa yürüyüş güzergâh ve parkurlarını netleştirmek istiyoruz. Koyacağımız, kilometreleri bildiren tabelalarla bu dağda yürüyüş yapmak isteyenlere destek vereceğiz. Dağda, Orman Genel Müdürlüğü`nün kontrolünde, av turizmine de yer verilebilir. Zeytinliada`yı, turizme açmak konusunda son aşamaya gelindi. Kirazlı Manastır`ı çok daha iyi değerlendirmemiz gerekir."
Çaltı, Balıkesir ili sınırları içinde eğitimli turizm rehberinin ise hemen hemen hiç bulunmadığına dikkati çekerken, bu konuda da çalışmalar gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı