Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Balıkesir İGMde son bütçe hazırlığı

Balıkesir İGMde son bütçe hazırlığı

Balıkesirin Büyükşehir olması için TBMMden çıkacak yasa sonrasında İl Özel İdarelerin kapatılması gündeme gelecek.

Balıkesir İl Genel Meclisi de İl Özel İdareleri gibi tarih olacak. İl Genel Meclisi kapanmadan önce son bütçesinin hazırlıklarına başladı.
İl Genel Meclisinin ilk günkü oturumunda 2013 yılı tahmini bütçesi görüşülmek üzere komisyonlara havale edildi. 2013 yılında 73 milyon TL gelir ve giderden oluşan bütçenin hazırlanması için ilgili komisyonlar çalışmalara başladı. 2012 yılında 66 milyon TL olarak belirlenen bütçe 2013 yılına enflasyon oranında arttırılarak 73 milyon TL olarak tahmin ediliyor.
Kasım 2012 ayında İl Genel Meclisini yoğun bir dönem bekliyor. 2013 yılı bütçesinin hazırlanacağı İl Genel Meclisinde Balıkesir`in Büyükşehir Belediyesi olması durumunda son kez bütçe yapacak. 2013 yılı için bütçe hazırlıkları kapsamında İl Genel Meclisine 73 Milyon TL gelir ve giderden oluşan 2013 yılı bütçesi komisyonlarda incelenmek üzere havale edildi. Önümüzdeki haftadan itibaren bütçe ile ilgili görüşmeler yapılacak.
Milli Eğitim Müdürü Aydın brifing verdi
Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Aydın dün İl Genel Meclisinin konuğu oldu. İbrahim Aydın Balıkesir`deki eğitim ve öğretimdeki son durum hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.
Balıkesir genelindeki okul, öğrenci ve öğretmen sayıları hakkında bilgilerin yanında Balıkesir`in eğitimdeki başarısı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Aydın ayrıca 2013 yatırım programı hazırlanmadan önce eğitim alanındaki eksikliklere de dikkat çekti.
Eğitim için çalışıyoruz
İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün çalışma esasları hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan İbrahim Aydın şunları söyledi: "Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğü olarak misyonumuz, öğrencilerin başarılı, velilerin mutlu, çalışanlarımızın huzurlu olduğu eğitim öğretim ortamları oluşturmak olarak değerlendirdik. Vizyonumuzu da, eğitim ve öğretimin her alanında farkında olma alma amacını gütmekteyiz. Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğümüz bir binada hizmet vermektedir. Hizmet alanı olarak da Sabiha Gökçen Anaokulu`nun boşalmasıyla birlikte biraz daha rahatlamış olduk. Balıkesir`de Mili Eğitim Müdürü, 5 Şube Müdürü ve 5 Müdür Yardımcısı ile hizmet veriyoruz. Toplam 114 memur ve 11 bin 172 öğretmenimiz var. Bilindiği gibi normlar belirlenirken 20 dersliğe göre belirleniyor. Bu anlamda branş öğretmenlerinde bir sıkıntımız yok. Hatta biraz da fazlalığımız var. Genel İdare Hizmetlerinde özellikle yardımcı hizmetlerde 1 160 olması gereken normumuz varken 589 mevcudumuz var. Son yıllarda İşkur yardımıyla yine toplum yararına çalışma programları düzenleyerek geçen 215, bu yıl 180 tane hizmetli kadromuza kattık."
Okul öncesi eğitimde Türkiye`de öndeyiz
Okul öncesi eğitim konusunda da bilgi veren İbrahim Aydın şunları söyledi:
 "Genel olarak baktığımızda okul öncesinde 3 yıllık periyodlara baktığımızda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı şu anda 19 öğrenci bulunuyor. İlköğretimde şu anda 16`ya düştü. Yine ortaöğretime baktığımızda 15 gibi çok iyi bir rakama ulaştık. Okul öncesinde derslik başına düşen öğrenci sayısı şu anda 20, ilköğretimde 23, genel liselerimizde 23, mesleki eğitimde ise 34. Bu rakamlar da Türkiye rakamlarının çok çok ilerisinde ve çok iyi durumdayız.      
4+4+4`te sıkıntı yok
4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte Balıkesir´deki yapılan değişiklikleri ele alan İl Milli Eğitim Müdürü Aydın şunları kaydetti: "463 ilkokul, 303 de ortaokulumuz var. İlkokul ve ortaokul bir arada 249, ilkokul 214, ortaokul 36, İmam Hatip ortaokulu 7 tane, lise bünyesinde açılan İmam Hatip Ortaokulu 11 tane, Yatılı Bölge Ortaokulu 6 olmak üzere toplam 523 okulumuz var. İlkokullarımızın kayıt durumlarına baktığımızda 66-72 ay arası katılımlar nasıl olur diye düşünürken; 66-84 ay arası 17 bin 64 öğrencimiz kaydını yaptırdı ve 758 tanesi yaptırmadı. Onların da fiziki veya zihinsel gelişim bakımından raporlarını alarak kayıt yaptırmadı. Bu da % 4,4`e tekabül ediyor ki bu de sevindirici bir rakam ve Balıkesir´in eğitime vermiş olduğu önemi, velilerin çocuklarını okutmak istediğini gösteriyor. Ayrıca, 60-66 ay arasındaki öğrencilerimize baktığımızda 7 bin 114 öğrencimiz var. Bunların içerisinde de 1136 öğrencimizin velisi biz çocuklarımızı okutmak istiyoruz diye müracaatını yaptı ve şu anda da kayıtları yapılmaya devam ediyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli