Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Balıkesir Basın Müzesi açıldı

Balıkesir Basın Müzesi açıldı

Balıkesir basınının 126 yıllık sürecinin görüntülü ve yazılı eserlerle anlatıldığı müzenin tanıtımı yapıldı.

Balıkesir basınının 126 yıllık sürecinin görüntülü ve yazılı eserlerle anlatıldığı müzenin tanıtımı yapıldı.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) tarafından hazırlanan proje kapsamında Basın Müzesi ve Medya Merkezi`ne dönüştürülen şehir merkezinde, atıl durumdaki tarihî Paşa Konağı hizmete açıldı. 
Balıkesir`de 1,5 asırlık geçmişi bulunan Paşa Konağı`nın Basın Müzesi ve Medya Merkezi`ne dönüştürülme çalışmaları tamamlandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen projeyle iki katlı ahşap binanın alt katında müze, üst katında ise kütüphane, seminer salonu ve çeşitli odalar bulunuyor.
Basın Müzesi`nde 1950`li yıllarda kullanılan matbaa makinesi, eski fotoğraf makineleri, ses kayıt cihazları, baskı makineleri, kurşun harfler, ofset baskı yapan ilk matbaa, çeşitli tarihlerde kullanılan daktilolar, eski telefonlar ve çeşitli bilgisayarlar bulunuyor. 
Projenin tamamlanması nedeniyle, Basın Müzesi ve Medya Merkezi`nin bahçesinde düzenlenen toplantıya, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, BGC Başkanı Ramazan Demir, daire müdürleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
Törende konuşan BGC Başkanı Ramazan Demir, dünü değil yarını kurtarmak istediklerini söyledi. 
Öncelikli hedeflerinin Balıkesir`de görev yapan gazetecilere ve halka hizmet verebilecek bir basın merkezi projesi olduğunu dile getiren Demir, "Bunu gazeteci arkadaşlarım, üyelerimiz ve Balıkeir Valiliği`nin destekleriyle hayata geçirmenin mutluluğunu, yine basın camiasıyla paylaşıyoruz. İkinci önemli projemizse Balıkesir basın tarihini ortaya çıkaracak bir çalışmaydı. İlk gazetenin 5 Mart 1886`da `Karesi` adıyla yayımlandığı Balıkesir`de, basın tarihine yönelik ciddi anlamda çalışma yoktu." dedi. 
Halen günlük ve haftalık periyotlarla 45 gazete yanında 10 radyo, 3 televizyonun yayın yaptığı Balıkesir`deki en eski gazeteler Balıkesir Ekspres (1960), Yeni Haber (1968) olarak açıklayan Demir, "İlçelerde ise, Ayvalık Hürses (1968) ile Yeni Erdek (1975) yayınlarını halen sürdüren gazetelerdir diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, projenin çok önemli olduğunu işaret etti.
"Tarihî eserler, gelecek nesillere aktarılmak üzere bize verilen bir emanet. Bu emanetin lâyıkıyla korunması hususunda önemli bir projeydi" şeklinde konuşan Turhan, "Anadolu basınının ne kadar zor şartlarda çalıştığını bilen bir insanım. Bizim için basın, sadece insanlarımızın doğru haber alabilmesi için işlev gören bir müessese değil. İnsanların temel hak ve özgürlüklerinin belki en önemli teminatlarından biri basındır. Böyle güzel bir mekânın yaşatılmasına vesile olduğunuz için sizleri tebrik ediyorum, hayırlı olsun." diye konuştu.
Ardından BGC Başkanı Demir, Vali Turhan`a Balıkesir basın tarihinin anlatıldığı bir kitap hediye etti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli