Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Balıkesir, Bandırma ve Edremit'e ‘Kent Tarihi Müzesi' teklifi

Balıkesir, Bandırma ve Edremit

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir, Bandırma ve Edremit'te Kent Tarihi Müzelerinin kurulması için kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir, Bandırma ve Edremit'te Kent Tarihi Müzelerinin kurulması için kanun teklifi verdi.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir, Bandırma ve Edremit'te kent tarihi müzesi kurulması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
Teklife göre, Balıkesir, Bandırma ve Edremit'te, müzelerin kurulmasında katkı sunmak isteyen özel ve tüzel kişilikler, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri değerlendirmeye alınarak kentin tarihi binaları arasından seçilebilecek. Kurulacak müzelere, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu 26. maddesinde hükümleri uygulanabilecek ve böylelikle kültür ve tabiat varlıklarına ait müzelerin kurulması, geliştirilmesi görevi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı 3 müzenin kurulması için de görevlendirilebilecek.
Havutça, kanun teklifinin gerekçesinde, kenti ve kentliyi geçmişiyle ilişkilendiren en önemli araçlardan birinin kent tarihi müzesi olduğuna dikkat çekti.
Havutça,   Balıkesir, Bandırma ve Edremit'in tarihsel ve kültürel değerlerini kent ile ilişkisini doğru ve anlamlı şekilde kurabilecek, kent hafızasını sağlıklı şekilde yaşatılmasını ve kentlilik bilincinin doğru şekilde oluşturulmasını gerçekleştirebilecek en önemlisi de bunlara olanak tanıyacak birer kent tarihi müzesine ihtiyacı bulunmaktadır” dedi.
Havutça, gerekçeyi şöyle sıraladı: Avrupa ve dünyanın önemli pek çok kenti, kentin tarihini anlatan müzelerle ünlenmiştir. Bu ülkelerdeki, en küçük yerleşim birimlerinde bile bir kent müzesinin bulunması yalnızca müzeciliğin gelişmişliğinden değildir. Kenti ve kentliyi geçmişiyle ilişkilendiren en önemli araçlardan birinin kent tarihi müzesi olmasının büyük bir önemi vardır.  Öyle ki, yöresel geçmişini ve kentli kimliğini bu müzeler sayesinde anlayıp kavrayabilen nesiller, kentinin hem geçmişine hem de bugününe daha iyi sahip çıkmaktadır. Balıkesir, tarih boyunca Hitit, Frig, Pers, Büyük İskender ve Bergama Krallığı gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış sonrasında Karesi Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu, Milli Mücadele ve Kuva-yı Milliye'nin kuruluşunda ve Kurtuluş Savaşı'nda önemli roller üstlenmiş tarihi bir kenttir.
Bandırma da benzer şekilde çok eski bir yerleşim merkezidir. Kuruluşu hakkında kesin bilgi olmayan Bandırma`nın Kyzikos`ta yapılan kazılarda bulunan bir lahitten MÖ VIII-X yüzyıllar arasında kurulduğu düşünülmektedir. Bandırma, Doğu Roma İmparatorluğu, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları dönemleri ile Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı'nın önemli tarihi izlerini taşıyan kenttir. Edremit'te, Antik Çağ'a kadar uzanan tarihsel bir mirasa sahiptir. Balıkesir, Bandırma ve Edremit'in tarihsel ve kültürel değerlerini kent ile ilişkisini doğru ve anlamlı şekilde kurabilecek, kent hafızasını sağlıklı şekilde yaşatılmasını ve kentlilik bilincinin doğru şekilde oluşturulmasını gerçekleştirebilecek en önemlisi de bunlara olanak tanıyacak birer kent tarihi müzesine ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle, kentin mimari mirasları, kentin tarihi binaları arasından, müzelerin kurulmasında katkı sunmak isteyen özel ve tüzel kişilikler, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri değerlendirmeye alınarak Balıkesir ve Bandırma'da birer kent müzesi kurulması için bu kanun teklifi hazırlanmıştır.”



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli