Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Balıkesir Sağlık Müdürlüğü´nden ?Sezaryen? konulu toplantı

Balıkesir Sağlık Müdürlüğü´nden ?Sezaryen? konulu toplantı

"Türkiye´de her dört doğumun üçü sezaryen ile yaptırılıyor?

Sağlık Bakanlığı´nın üzerinde önemle durduğu konuların başında gelen, "Sezaryen ile doğum oranları" Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan toplantıda ele alındı.
Balıkesir ilindeki özel hastanelerin yöneticileri ve özel muayenehanesi olan kadın doğum uzman hekimlerinin katıldığı toplantıda sadece sezaryen oranları değil, ilimizde gebelik süresince sunulan sağlık hizmetlerinin ve doğum sırasındaki hizmetlerin niteliğinin arttırılmasına yönelik görüşler ele alındı.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Servet Kocaöz toplantıda yaptığı konuşmada "Sadece ilimizde değil tüm Türkiye´de sezaryen ile doğum oranları % 75´lere ulaşmış durumda. Sayın Bakanımızın da açıkladığı üzere ülkemizde her dört doğumdan üçü sezaryen ile sonuçlanmakta. Bu oranlar sağlıklı ve adı gibi normal seyretmesi gereken doğum eylemi ile uyuşmamaktadır. Kamu hastanelerimizin, sezaryen ile doğum oranlarını düşürmek için gösterdiği çabayı özel hastanelerin ve özel muayenehanesi olan hekimlerin de göstermesi gereklidir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından hedeflenen sezaryen oranının % 10-15 olduğunun ve bu oranlara ulaşmak için kamu-özel ayrımı yapmadan bilgileri paylaşarak çalışmanın gerekliliği toplantı da vurgulandı.
Özel Hastane Yöneticileri ise hem hekimlere hem de ebelere, normal doğum eğitiminin verilmesinin gerekli olduğu kadar, sezaryen oranlarını düşürmede de etkili bir yöntem olacağını belirttiler.
Ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yayınlanan genelge ile kamu hastanelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde ve özel hastanelerde, gebe bilgilendirme sınıflarının en kısa zamanda açılmasının zorunlu olduğu belirtildi.
Açılan bu gebe sınıflarında, eğitim veren ebelerin sadece eğitim veren değil, gebe koçu olarak danışmanlık misyonu üstlenecekleri dile getirilirken, bu sayede eğitime katılan gebeler "gebe koçu" olan ebelere her zaman ulaşabilecekler ve doğum süreci ile ilgili her türlü sorularını yöneltebilecekler. Sağlık Müdürlüğü olarak bu çalışmalara katkıda bulunmak için bir yıl önce "Tabii ki Normal Doğum" isimli bir kitapçığın, hamile bayanların anlayacağı bir dilde hazırlanarak toplum sağlığı merkezleri aracılığı ile dağıtımına başlandığı belirtilerek, her konuda olduğu gibi normal doğum konusunda da eğitimin ve bilinçlenmenin önemi kaydedildi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli