Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir Körfez Bölgesinde mezbaha eksikliğini hatırlattı

Balıkesir Körfez Bölgesinde mezbaha eksikliğini hatırlattı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, mezbaha bulunmayan körfez bölgesinin bu sorununu meclis gündemine taşıdı.

Bu konunun Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olduğunu açıklayan CHP Milletvekili Akın, İçişleri Bakanına şu soruları yöneltti: ?Balıkesir ilimizin körfez bölgesi olarak bilinen Ayvalık, Edremit ve Burhaniye ilçelerimize hizmet veren bir mezbaha bulunmamaktadır. Ayvalık´ta bulunan mezbaha 6360 sayılı Kanun´la Balıkesir Büyükşehir Belediyesine devredilmiş ve uzunca bir süreden bu yana da fiilen çalışmamaktadır. Yine 2014 yerel seçimlerinden önce Burhaniye Belediyesi tarafından yapılan ve yine 6360 sayılı Kanun gereği Büyükşehir Belediyesine devredilen modern mezbaha çalıştırılmayıp atıl durumda bekletilmektedir. Körfez bölgesi kasapları hayvan kestirmek için uzak mesafelere gitmek zorunda kaldıklarından zaman kaybı ve maddi külfet ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Körfez bölgesi yazın birkaç katına çıkan nüfusu ile hayvan kesiminin ve et tüketiminin yoğun olduğu bir bölgedir. Körfez bölgesi halkı tükettikleri etlerin denetimsiz ve sağlıksız ortamlarda kesildiği endişesini taşımaktadır. Bu konuyla ilgili olarak; Ayvalık´ta var olan mezbahanın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmeyişinin nedeni nedir? 2014 yılı yerel seçimlerinden önce Burhaniye Belediyesi tarafından yapılan ve Büyükşehir Belediyesine devredilen modern mezbahanın işletmeye alınmamasının ve atıl durumda kalmasının nedeni nedir? Körfez bölgesinde yapılan hayvan kesimlerinin denetimleri yapılabilmekte midir? Mezbaha sorununa çözüm olarak ilçelere seyyar mezbahaların kurulacağı açıklanmıştır. Kurulacak seyyar mezbahaların her birinin kapasitesi ne olacaktır? Seyyar mezbahalar Körfez bölgesinin ihtiyacını karşılayabilecek midir? Kurulması planlanan seyyar mezbahalar gıda güvenliğini sağlamaya yönelik mevzuata uygun mudur? Ciddi bir nüfus barındıran körfez bölgesinin modern mezbaha tesisi sorunu ne zaman çözülecek ve halkımız güven içerisinde et tüketecektir??
Akın´dan mezbaha ve kasap denetimi önergesi
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir´de faaliyet gösteren mezbaha ve kasapların denetimi ile ilgili soru önergesi verdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik´in yanıtlandırması istemiyle önergeyi TBMM Başkanlığına sunan Akın, Bakan Çelik´e şu soruları yöneltti: ?Balıkesir merkez ve ilçelerinde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik olarak 2014 yılından bu yana yapılan kesimhane, kasap ve et satışı yapılan market denetimi sayısı nedir? Yapılan denetimlerde mevzuata uygun olmadığı için kapatılan kesimhane ve kasap var mıdır? Varsa bunların sayısı nedir? Mevzuata uygun çalıştırılmadığı için cezai yaptırım uygulanan kesimhane, kasap ve et satışı yapılan market sayısı nedir? Uygulanan cezai yaptırımlar nelerdir??
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı