Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı:

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı:

?Erdek turizmi kendisini yenilemeli?

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nin konuğu olan Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, bölgenin kültür ve turizm bakımından potansiyelini anlattı.
Bandırma ve Erdek turizmi konusunda bilgiler veren Çaltı, Bandırma´nın, Balıkesir´in bir numaralı sanayi kenti niteliğinin yanı sıra bir geçiş yolu olduğuna işaret ederek, yolu Bandırma´dan geçenlere yönelik kentte zaman geçirecek alanların oluşturulması gerektiğini aktardı.
Bandırma´da 12, Erdek´te 10 olmak üzere 22 Kültür ve Turizm Bakanlığı´ndan belgelendirilmiş turizm işletme belgeli konaklama tesisi bulunduğunu belirten Çaltı, ?Bandırma çok önemli bir merkez, Ekonomik olarak Balıkesir´in bir numaralı kenti ve turizmle ilgili geçiş noktası. Buradaki insanların feribottan indiklerinde en azından burada bir gün kalabilmeleri sağlanmalı. Bu konuda yerel aktörlerin de çalışma yapması gerekiyor. Hemen yanında Erdek ve Adalar var. Erdek, Türkiye´de ilk planlı turizm hareketinin başladığı yer. Bakanlık tarafından da ilk turistik tesis belgesi verilen ilçe. Erdek, Kapıdağ ve adalar, 2004 yılında ?Kültür ve Turizm gelişim bölgesi´ ilan edilmişti. Ancak Erdek´te rehavet var, yeni tesisler yapılmadığı gibi eski tesisler bile çağımızın ihtiyaçlarına uygun şekilde rehabilite edilmiyor.. Bunu sürekli görüşüyoruz. Erdek, Bandırma İstanbul´un bir semti gibi.
Büyükşehir´de yaşayan insanlarda stres oluşuyor. Kapıdağ ve Erdek, onların dinlenebileceği çok uygun bir yer. Örneğin, Kirazlı Manastırı gibi çok önemli bir bölge var. Burada bir konaklama tesisi yapılabilir mi? Tam çözüme ulaştıramadık ama olabilir. 

Bunun gibi diğer yerlerde insanlar sakin bir doğa ortamında gelip dinlenebilirler. Gönen´de eskiden beri termal otel var. Bize gelen bilgiler burası yaz-kış çalıştığı yönünde. Yani, nitelikli tesisler doluyor. Erdek´te, vatandaşlar, hâlen 1970´li yılların tesislerinden şikâyet ediyorlar. Bunların yenilenmesi gerekli. Bu otellerin günümüz koşullarına uygun duruma getirilmesi gerekiyor. Örneğin, Avşa Adası çok önemli bir merkezdir. Kanalizasyon arıtması 2018 yatırım planına alındı. Bu bölgede 5 termal turizm alanı var. 7-8 termal kaynaklarımız var. Balıkesir genelinde 40´a yakın termal kaynağımız var. Termalle ilgili Balıkesir genelinde yatırımlar sürüyor? dedi.

Balıkesir ilinde turizmin 12 aya yayılması gerektiğini anlatan Çaltı, Balıkesir´in bir gıda deposu olduğuna değindi. Çaltı, ?300 kilometrelik kıyı bandında yaz turizmi yapılıyor. Bizim hedefimiz 12 ay boyunca sayı düşük olsa da devamlılığı sağlamak. Termaller, bizim turizmi 12 aya yayabileceğimiz örnekler. Edremit Güre, termal bir üs durumuna geldi. Biz bunun yaygınlaşmasını istiyoruz. Balıkesir, tamamen bir gıda üssü. 50´den fazla çeşit peynir üretiliyor. Balıkesir´de 300´den fazla yemek çeşidi var. Geçtiğimiz günlerde ?1.Kazdağı Ot Festivali´ yaptık. Ot çeşitlerinden yapılan 40´a yakın yemek vardı. Önümüzdeki günlerde Kapıdağ´da da böyle bir etkinlik yapabiliriz. İşadamlarımızın bu konuda elini taşın altına koyması, turizm konusunda yeni yatırımlar yapması gerekiyor.? diye konuştu.

DASKYLEİON´U ZİYARETÇİYE AÇMA PROJESİ

Bandırma sınırları içinde bulunup Roma dönemine ait Kyzikos ve Türkiye´de tek Pers Satraplığı(Bölge Valiliği) olarak bilinen Daskyleion antik kenti konularında da açıklamalar yapan Çaltı, özellikle Daskyleion antik kentini ziyarete açmayı planlandıklarını söyledi. Çaltı, ?Kazılar, 4-5 aya çıkartılabilir. Bu ülke genelinde yerel yönetimlerin, işadamlarının desteği ile oluyor. Kyzikos´a kazı evi yapmamız gerekiyor. Kazıların süresi en az 90-120 güne yükseltilebilse daha başarılı olacağız. Daskyleion´u ziyaretçiye açma durumumuz var. Kyzikos´un girişine çıkan eserlerin sütunlarını koysak, vatandaşlar da burada çıkanları görse görse çok yerinde olacaktır. Benim böyle bir görüşüm var.? dedi.

Balıkesir´in ?mavi bayrak´ konusundaki durumunu da açıklayan Çaltı, ?Balıkesir´de 26 bayrak var. Türkiye´de 5. sıradayız. Erdek, 2017 yılı turizmine mavi bayraksız girdi. Bu sezon 2-3 mavi bayrak alabilir. Turizmle ilgili değerlerde de 5´nci sıradayız. Gönül istiyor ki ilimiz sınırları içinde turizm, 12 ay sürdürülebilir olsun.? diye konuştu.

AVŞA´YA ARITMA TESİSİ

Ülke turizminin kalbinin attığı yerler arasında bulunan Avşa Adası´na arıtma tesisi yapılması işinin 2018 yılı yatırım programına alındığını vurgulayan Çaltı, şu bilgiyi verdi:

?Avşa, çok önemli bir turistik ada. Buraya gelen turistlerin % 90´ı İstanbul´dan. Burada, geçtiğimiz yıllarda, Türkiye´de ilk kez deniz suyu arıtılarak içme suyuna dönüştürülmüştü. Hâlen buranın denizinde derin deşarj sistemi var. Şimdi de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, buraya modern bir arıtma tesisi kuracak.?    Haber : Önder Balıkçı

 



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli