Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü´nden Aşı Haftası mesajı

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü´nden Aşı Haftası mesajı

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası nedeniyle basın açıklaması yapıldı.

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası nedeniyle basın açıklaması yapıldı.
Basına yazılı olarak gönderilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bağışıklama çalışmaları ile 13 çeşit aşı ücretsiz olarak sunulmaktadır. Böylelikle Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Hepatit B ve A ya bağlı Sarılık, Suçiçeği, Verem, Kızamık-Kabakulak-Kızamıkçık, H. influenza tip b´ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından ve Konjuge Pnömokok aşısı ile de zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden çocuklarımızı korumaktayız. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli