Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Balıkesir Halk Sağlığı Müdür Kocaöz:

Balıkesir Halk Sağlığı Müdür Kocaöz:

?İntihar geliyorum der bu sese kulak ver?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Eylül tarihi tüm dünyada insan hayatını tehdit eden intihar olgusu konusunda farkındalığı artırmak amacıyla "Dünya İntiharı Önleme Günü? olarak ilan edildi. Bu tarihte yapılan etkinliklerle, intiharı önlemeye yönelik çeşitli çalışmalar yapılıyor.
Balıkesir Halk Sağlığı Müdür V. Servet Kocaöz, Dünya İntiharı Önleme Günü yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamayla intihar vakaları hakkında önemli ipuçları verdi.
İntiharı, kişinin istemli bir şekilde yaşamına son vermesi olarak tanımlayan Kocaöz, ?İntihar birden fazla etkene bağlı gelişen, ancak büyük ölçüde ruhsal hastalıklar zemininde ortaya çıkan bir davranıştır. Başta depresyon olmak üzere ruhsal hastalıklar intihar riskinde 10 kat artışa sebep olmaktadır. İlişki sorunları, yakınını kaybetme, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. Birçok risk faktörü, ruhsal hastalıklarla birlikte olduğunda intihar eğilimi artabilir.? dedi.
İntihar oranlarının ülkemizde de giderek arttığına dikkat çeken Kocaöz, ?Son 10 yılda yaklaşık 27.000 kişi intihar ederek hayatını sonlandırmış, yine yaklaşık 500.000 kişi de intihar girişiminde bulunmuştur. Bu rakamlarla birlikte hastane kayıtlarına girmeyen, gizli tutulmuş intihar ve intihar girişimlerini de ele aldığımızda intihar olgusunun ne kadar büyük ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu ortaya çıkmaktadır. İntiharın tümüyle önüne geçmek mümkün değildir, ancak intiharı önleme çalışmaları ile intihar oranlarını azaltmak mümkündür. Bu nedenle intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak için toplumda bu konudaki duyarlılık arttırılmalıdır. Başta ailelerin, eğitimcilerin, sağlık personelinin olmak üzere tüm toplumda intihar riskinin tanınmasına yönelik eğitim çalışmaları yaygınlaştırılmalıdır. Medyada intihar yöntemleriyle ilgili detayların verilmesi intihar riskini artırdığından, ruh sağlığı uzmanlarıyla medya mensupları arasında işbirliği geliştirilmelidir. İntihar girişimleri kişilerin baş edemedikleri sorunlarıyla ilgili yardım isteme çığlıklarıdır. Ailenizde veya çevrenizde daha önce intihar girişiminde bulunan kişiler varsa vereceğiniz destekle onların sorunlarını sağlıklı yollardan çözmeleri konusunda yardımcı olabilirsiniz. 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü çerçevesinde intihar konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak hayat kurtarıcı olabilecektir. Desteğe ihtiyaç duyan intihar eğilimli bu kişilerin erken belirlenmesi ve etkin tedavilerinin sağlanması yönünde geliştirilecek toplumsal ruh sağlığı bilinçlendirme programlarıyla yapılacak çalışmalarla intiharı önleme konusunda önemli adımlar atılacaktır.? açıklamasında bulundu.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli