Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Antik Ilıcaların önemine dikkat çekildi

Antik Ilıcaların önemine dikkat çekildi

Balya Belediye Meclisi Çevre Komisyonunun düzenlediği "Batı Anadolu´da Antik Ilıcalar ve Kullanımları" konulu seminer 5 Kasım Cumartesi günü Balya Ilıca Park Otel´de düzenlendi.

Balya Belediye Meclisi Çevre Komisyonunun düzenlediği "Batı Anadolu´da Antik Ilıcalar ve Kullanımları" konulu seminer 5 Kasım Cumartesi günü Balya Ilıca Park Otel´de düzenlendi.
Allianoi antik kenti kazısını gerçekleştiren ve sular altında kalmasın diye verdiği mücadele ile bilinen Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doçent Doktor Arkeolog Ahmet Yaraş´ın sunumunu yaptığı konferansa Balya Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Çolak, Balya yöresi muhtarları, sivil toplum kuruşları, Mimarlar Odası temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Balya Belediyesi Meclis ve Çevre Komisyonu üyesi Gülay Dayıcan "Bergama Allianoi antik kenti kazısını gerçekleştirilmesinden sonra yapılan baraj gölünün sularının altında kalması içimizi sızlatan kanayan bir yaradır. Yetkililerin tekrar üzerini toprakla örtüp barajın ömrünü tamamladıktan sonra tekrar tescil edeceklerini söylemesi trajikomik bir vakadır. Çok iyi bilinmektedir ki böylesine bir arkeolojik buluntunun sular altında kalması onu sonsuza kadar yok edecek bir süreçtir. 8 yıllık bir çalışmadan sonra ortaya çıkan bir dünya mirasının başına neler geldi hocam size daha detaylı anlatacak.? diyerek sözü Yaraş´a verdi.
Gülay Dayıcan´ın konuşmasından sonra sunum yapan Doç. Dr. Ahmet Yaraş konuklara hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: ?Şunu bilmenizi isterim burası çok ama çok bakir bir yer. Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgesi bile Balıkesir´den çok daha iyi araştırılmış, üzerine onlarca makale ve kitap yazılmış yerlerdir. Aslında bu çok acıdır. Kuvayi milliye şehri dediğimiz bu yörelerde bu konuların bu kadar ihmal edilmesine bir anlam veremiyorum. Yoğunluk olarak çok daha az bulunan Avrupa ülkelerinde ılıcalar özenle korunurken en fazla bulunan Ege yöresinde ortaya pek azı çıkartılabiliyor. Ortaya çıkartılanlar ise özensizce yok olmaya bırakılıyor. Tabi ki bunun en büyük zararı yöre ve yöre halkına olacaktır. Örneğin Güre´de yapmış olduğumuz kazıda ortaya çıkan Antik Ilıca türünün ender örneklerinden biri olmasına rağmen hala ziyarete açılmamış, kötü koşullarda beklemeye bırakılmıştır. Buranın tekrar çalışmalara açılıp turizme ve ziyarete açılması sizlere bağlıdır. Kamuoyu oluşturmak, yetkililere bu konuda talepte bulunmak bu bölgenin insanının görevidir. Bize de görev düştüğünde elimizden ne gelirse yapmaya hazırız.? diyerek sözlerine son verdi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli