Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Balıkesir Devlet Hastanesi´nde bir ilk yaşandı

Balıkesir Devlet Hastanesi´nde bir ilk yaşandı

Balıkesir Devlet Hastanesi´nde ?Sırt Üstü? Böbrek Taşı Ameliyatı yapıldı. Balıkesir Devlet Hastanesi´nde böbrek taşı, kapalı cerrahide yeni uygulanan ?sırt üstü? ameliyat tekniğiyle ortadan kaldırılıyor. Türkiye´de henüz sınırlı sayıda merkezde uygulanan

Balıkesir Devlet Hastanesi´nde ?Sırt Üstü? Böbrek Taşı Ameliyatı yapıldı.
Balıkesir Devlet Hastanesi´nde böbrek taşı, kapalı cerrahide yeni uygulanan ?sırt üstü? ameliyat tekniğiyle ortadan kaldırılıyor. Türkiye´de henüz sınırlı sayıda merkezde uygulanan bu teknik, Balıkesir´de ilk defa Balıkesir Devlet Hastanesi´nde de uygulanmaya başlandı.
Sabri Dönmez isimli hastaya; şiddetli sağ yan ağrısı yakınması ile başvurduğu Balıkesir Devlet Hastanesi Üroloji polikliniğinde yapılan tetkikleri sonucunda sağ böbreğinde, idrar akışını tamamen engelleyen 5 cm.lik taş tespit edildi ve ameliyathaneye alınarak Supin PCNL (Sırt üstü kapalı yöntemle Böbrek Taşı çıkartılması) uygulandı. Ameliyat sonrası hasta 3. gün sorunsuz bir şekilde taburcu edildi.
Operasyonu gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cenan Burçin Özeren, yaptığı açıklamada dünyada ve ülkemizde sayılı merkezde uygulanan Supin PCNL (Sırt üstü kapalı yöntemle Böbrek Taşı çıkartılması) ameliyatını,hastanemizde başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.
Daha önce görev yaptığı Gaziantep´te 8 ay gibi bir sürede 80´e yakın hastayı bu yöntemle taşlarından kurtardıklarını söyleyen Dr. Özeren, genelde yaygın olan uygulamanın Prone (Yüz üstü) teknik olduğunu ancak ürologların Supin ?sırt üstü? tekniğine ilgi duymaları halinde kısa sürede pratik kazanıp ilk tercihleri olabileceğini söyledi. Her iki tekniğin komplikasyonları arasında çok anlamlı bir farklılık olmadığını ancak kendisinin uygulamakta olduğu Supin ?sırt üstü? yöntemin; ameliyat süresini kısaltması, kan kaybı ihtimalini azaltması, kalp-dolaşım sistemi rahatsızlıkları olanlar ile obez hastaların bu ameliyat süresince akciğerlerinin baskı altında kalmaması ve kalbe kan dönüşünün rahat olması gibi avantajlar içerdiğini bildirdi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı