Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Balıkesir Adliyesi Arabulucuk Merkezi hizmete girdi

Balıkesir Adliyesi Arabulucuk Merkezi hizmete girdi

Balıkesir Adliyesi Arabulucuk Merkezi açılışı Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar´ın katılımı ile yapıldı.

Balıkesir Adliyesi Arabulucuk Merkezi açılışı Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar´ın katılımı ile yapıldı.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Ara bulucular olarak 1.700 uyuşmazlık çözdük. Bu işte % 98 başarı oranımızla dünya ortalamasının üzerinde yer aldık" dedi.
Arabuluculuk sisteminin vatandaşlar tarafından çok benimsendiğini ifade eden Öztatar, 2016´da 400 bine yakın iş dosyasını ara buluculuk hizmetiyle çözmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Öztatar konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye´de ara buluculuk sistemi Kasım 2013´te başladı. Ara bulucular olarak 1.700 uyuşmazlık çözdük. Bu işte % 98 başarı oranımızla dünya ortalamasının üzerinde yer aldık. Dünya genelinde bu sistemin başarı oranı yüzde 70 ile 75 arasında değişiyor."
Ara bulucular aracılığı ile çözümlenen sorunların mahkemeler tarafından onaylandığını belirten Öztatar, Türkiye´de bu sistemin vatandaşlar tarafından hemen tutulduğunu dile getirdi.
Sistemin Türkiye´de tutulma oranının yüksek olmasının nedenine de değinen Öztatar, şunları kaydetti:
"Bizde niçin % 98? Çünkü toplumumuzda uzlaşı kültürü var. Yeter ki insanları bir araya getirelim. Bir masa etrafına toplayalım ve onların sorunlarını konuşarak, iletişim kurarak çözmelerine yardımcı olalım. Taraflar ara bulucular aracılığı ile bir anlaşma metni hazırlıyorlar. Biz mahkemeler olarak bu anlaşma metnini kabul ediyoruz. Anlaşma metnini şerh verdiğinde aynı bir mahkeme ilamı yerine geçiyor. Bir mahkemeden 3-4 yılda alacağınız bir ilamı, bir kaç günde ya da bir haftada ara bulucular aracılığı ile alabiliyorsunuz. İlanların icrası sureti ile kuvvetli bir şekilde alacağınıza kavuşuyorsunuz. Ara buluculuk dava yoluna göre ise çok daha ucuz ve kısa sürede çözülüyor."
Konuşmanın ardından Arabuluculuk Merkezi açılışı Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Baro Başkanı Yaşar Meyvacı ve adliye çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu