Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Balıkçılıkta bilgi eksikliği temel sorun

Balıkçılıkta bilgi eksikliği temel sorun

Sorumlu balıkçılık için, bilgi ve bilinç eksikliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sorumlu balıkçılık için, bilgi ve bilinç eksikliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.  
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), tarafından yürütülen "Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi" kapsamında gerçekleştirilen anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. 
Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi`nde yapılan ankete katılanların büyük bir kısmının, sorumlu balıkçılık konusunda ciddi bilgi eksikliği içinde olduğu belirlendi. 
GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan "Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" tarafından destek verilen "Sorumlu Balıkçılık uygulamalarına Geçiş Projesi" kapsamında SAD tarafından gerçekleştirilen anketten düşündürücü sonuçlar çıktı.
Yerel paydaş ve katılımcılara uygulandı
Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi`nde gerçekleştirilen ankette 22 soru soruldu. Projenin yerel ölçekte, balıkçılar dışındaki, paydaş ve katılımcılarına uygulanan ankete katılanların büyük çoğunluğunun verdiği cevaplar, balıkçılığa kapalı alanlar konusunda bilgi sahibi olunsa da sorumlu balıkçılık uygulamalarına ilişkin temel konularda önemli oranda bilgi ve bilinç eksikliği olduğunu ortaya çıkardı.
Balıkçılığa kapalı alanlar konusunda farkındalık yüksek
Ankete katılanların verdiği cevaplar, balıkçılığa kapalı alanlar konusundaki bilinç seviyesinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Katılımcıların, özellikle balıkçılığa kapalı alan oluşturulmasının nedenleri ve bulundukları bölgedeki balıkçılığa kapalı alanlar hakkında tatmin edici seviyede bilgi sahibi oldukları gözlendi. 
Temel konularda bilgi eksikliği var
Anketten çıkan sonuçların düşündürücü tarafıysa temel balıkçılık konularında ortaya çıktı. Cevaplar, Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi`nde görülen Akdeniz Foku ve Ada Martısı gibi türler hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadığını gösterdi. Bunun yanı sıra, yasadışı balıkçılığın önlenmesi, avlanma sezonlarına ilişkin kurallara uyulması gibi düzenlemelerle birlikte, trol ile gırgır arasındaki farklar gibi temel balıkçılık bilgisi gerektiren konularda da yeterli bilgi sahibi olunmadığı ortaya çıktı. 
Anket, projenin önemini gözler önüne serdi
Yapılan anket çalışmasından çıkan düşündürücü sonuçlar, "Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesinin" önemini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye`deki deniz kaynaklarının akılcı avcılığı, denetimli satış süreci ve bilinçli talebini yaymak amacıyla yürütülen proje kapsamında devam eden çalışmalarda, sorumlu balıkçılık ile ilgili bilgi ve bilinç eksikliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli