Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Balıkçılar "Vira Bismillah" dedi

Balıkçılar

Su ürünleri av sezonu Çakıl´da düzenlenen törenle açıldı

2015-2016 dönemi su ürünleri av sezonu açılış töreni, ülkemizin en büyük balık merkezlerinden, Erdek ilçesinin kırsal mahallesi Çakıl´da yapıldı. Açılış törenine Erdek Kaymakamı İsmail Karadaş, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan, Erdek ve Bandırma´dan gelen daire müdürleri, vatandaşlar ve balıkçılar katıldı.
Törenin ilk konuşmasını yapan Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, üç yanı denizlerle çevrili bulunan ülkemizde, en önemli ve ucuz protein kaynağının balık olduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:

"Erdek´te, 6 mahallemizde, 350 adet balıkçı teknesi bulunuyor. Bunların 130´u, Ege ve Karadeniz´de, uluslararası sularda trol avcılığı yapıyor. İlçemiz sınırları içinde 40 gırgır, 30 adet de karides avı gerçekleştiren teknemiz var. Geçen yıl 500 bin kilo deniz ürünleri, 40 bin kilo ise karides avlandı."

Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, balığın çok ciddi bir protein kaynağı olduğuna dikkati çekerken, şöyle konuştu: 

"Su ürünleri, eski yıllarda bir Daire Başkanlığı´na bağlı olarak yürütülürken, şimdi oluşturulan Genel Müdürlük bünyesinde yönetiliyor. Balıkesir ili sınırları içinde 995 balıkçı gemisi bulunurken, 6 bin kişiyi bulan balıkçı ailesi var. Türkiye, 2014 yılına göre balıkçılıktan, 62 milyar dolar gayri safi milli hasıla elde etti."

Erdurmuş, önümüzdeki dönemde, Balıkesir´deki balıkçılık merkezlerinin denizinde "hayalet avlakların temizlenmesi" kampanyasını, önce Ayvalık´tan başlatacaklarını, bu proje kapsamında denizde kalan av ve av malzemelerinin toplanacağını belirtti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan da konuşmasında, çiftçiler ve su ürünleriyle uğraşanlar için getirdikleri hizmetler ve yeni projeler hakkında bilgi verdi.

Duanın ardından, av sezonunun sembolik açılış kurdelasını üst düzey protokol kesti. 15 Nisan´dan beri av dönemini bekleyen balıkçılar, "Vira Bismillah" diyerek denize açıldılar.

1500 nüfusa sahip olup geçiminin tamamını balıkçılıktan sağlayan Erdek´e bağlı Çakıl Mahallesi´nde, uluslararası sularda trol avcılığı yapanlar da dahil olmak üzere 120 gırgır bulunuyor.

Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli