Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Balıkçı tekneleri boş döndü

Balıkçı tekneleri boş döndü

Av yasağının sona ermesiyle, Vira Bismillah diyerek 24 metrede ağ boşaltan onlarca balıkçı teknesi limana boş döndü.

Bandırmalı ve Erdekli balıkçılar 24 metre sınırlamasına tepki olarak balık halindeki kararı protesto ettiler. 1 Eylül`da av yasağının sona ermesiyle, `` Vira Bismillah`` diyerek 24 metrede ağ boşaltan onlarca balıkçı teknesi, Bandırma limanına boş döndü.
Balıkçılardan Gürtaş Balıkçılık adına konuşan Emin Gürer, Güler Kardeşlerden Hasan Güler, tekne sahibi Mehmet Öz, 3 ay süren göçmen balık ile yaşamlarını sağladıklarını ifade ederken, 24 metre sınırlamasına tepki gösterenlerdendi. Hasan Güler , ``Denetçi profesörler teknelerimizi görüp, şu teknenin şu ağlarını bırakıp 24 metre veya 10 metrede denize zararı var desin, ben teknemi liman içerisinde yakacağım. Bizim sezonumuz 3 ay, 3 ay sonra bu balık gidecek. Büyük tekneler açık denizlerde avlanacak. Bizim teknelerimiz küçük olduğu için aç mı kalacağız? `` diyerek kararı balık haline astıkları, ``24 metreye çıktık.`` `` Elimiz boş döndük.`` ``Balıkçı da yaşasın balıklar da yaşasın`` ve ``Sesimizi duyun `` pankartları altında, av sezonunun başlaması nedeniyle balık yerine vatandaşlara lokma dağıttılar.
Kıyı balıkçılığının büyük bir risk altında olduğuna dikkati çeken, Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, ``24 metreden daha sığ sularda gırgırla balık avcılığı yasaklandığı için, teknelerimiz dün gece saat 24 itibariyle denize çıktılar. Ama 24 metreden daha sığı suylarda balık avlayamadıkları için, gördüğünüz gibi teknelerimiz boş olarak kıyıya döndüler. Bu ne demektir? Yaklaşık tekne başına 3 - 3 ton günlük mazot tüketimidir. Teknelerde 20 - 25 tayfa bu işten ekmek yemektedir. Bunların ailelerinin de mağdur olması demektir. Eğer bu yasak devam ederse maalesef, 3 ay olan kıyı balık avcılığının boş geçmesi demektir.``
Sadece balıkçı sektörünün mağdur olmayacağına dikkati çeken Kocaman, balık fiyatlarının katlanarak artacağına da dikkati çekerek,  ``Halkımız da bu kararla mağdur olacaktır. Hepimizin beklentisi, Pazartesi günü Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile  sektör temsilcilerinin yapacakları durum değerlendirmesinde , bu yanlış karardan dönülmesini umuyoruz. Eğer bu karardan dönülmezse de boş dönen tekne görüntülerini görmeye mahkumuz.`` dedi.
Öte yandan, küçük balıkçı tekneleri tarafından Bandırma Haline getirilen az sayıda Palamut un çifti 25 TL den, Mırmırın kasası 80 TL den ve 200 Gram ağırlığındaki bir Lüferin tanesi 43 TL den alıcı buldu.     Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli