Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Balıkçı kadının da adı yok

Balıkçı kadının da adı yok

Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülen Kadın Balıkçılar Projesi için yapılan araştırmalardan çarpıcı

Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülen "Kadın Balıkçılar Projesi" için yapılan araştırmalardan çarpıcı sonuçlar çıkıyor. Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen proje kapsamında elde edilen verilere göre, kıyı kesiminde yaşayan genç nüfusun balıkçılık mesleğini yapmak istememesi özellikle aile balıkçılığının devamlılığını tehlikeye sokarken, kadın balıkçılar meslekte adeta yok sayılıyor.
SGP - COMDEKS   ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan "Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" ve Koç Vakfı tarafından destek verilen Kadın Balıkçılar Projesi kapsamındaki çalışmalarda aile balıkçılığının karşı karşıya olduğu tehlike ve zorluklar gözler önüne serildi. 
Genç nüfus balıkçılık yapmak istemiyor, aile balıkçılığı tehlikede
AKD tarafından yapılan araştırmalarda elde edilen verilere göre, kıyı kesiminde yaşayan genç nüfus balıkçılık mesleğini yapmak istemiyor. Bu durum özellikle aile balıkçılığının devamlılığını tehlikeye sokuyor. Mesleği sürdüren kadınların çoğunluğunun yaşı 40`ın üzerinde ve bu kadın balıkçılar devlet ve toplum tarafından yeterli ilgiyi göremiyor. 
Kadın balıkçılar meslekten soğuyor
Kadın balıkçılara yönelik bu ilgisizlik ve destek yoksunluğu, onların mesleklerinde gün geçtikçe daha çok zorlanmalarına yol açıyor. Bu soruna bir de aşırı avcılık, yasadışı avcılık ve bunların doğal sonucu olarak düşük av miktarı ve yetersiz gelir de eklenince geçimini balıkçılıktan sağlayan ailelerin ve özellikle de kadınların sayısı giderek azalıyor.
Zorluklara rağmen 170`e yakın kadın balıkçı var
Yapılan son araştırmalar, Gökova Körfezi`nde ve diğer Güney Ege kıyılarında balıkçılık mesleğini eşi ile ya da yalnız yapan 170 civarında kadın balıkçı olduğunu gösteriyor. Bodrum Yarımadası`nda yaklaşık 30, Gökova Körfezi`nde yaklaşık 40 ve  Datça-Bozburun Yarımdası`nda yaklaşık 100 aktif kadın balıkçı bulunuyor.  Kadınlar, balıkçılık mesleğini tüm zorluklarına rağmen severek ve isteyerek yaptıklarını ifade ediyorlar.
Temsilde de sorun yaşanıyor
Kadın balıkçıların, mesleki örgütlenmelerde de yeteri kadar temsil edilmediği, hemen her konuda sürekli geri planda kaldığı ve mesleki anlamda yok sayıldığı görülüyor. Bu nedenle, balıkçı kadının hem meslekte devamlılığını sağlamak, hem de mevcut durumunu iyileştirmek ve geliştirmek için balıkçılık politikalarında bazı yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu konuda, devletin ilgili kurumlarının yanı sıra, Sivil Toplum Örgütleri ve toplumun ileri gelen, önder bireylerinin de görev üstlenmesi büyük önem taşıyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı