Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Bakanlık, havadan uçakla ilaçlamaya izin verdi

Bakanlık, havadan uçakla ilaçlamaya izin verdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü Yazar, bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde zeytin sineği populasyonunu kontrol altına alarak üreticilerimizin daha fazla zarara uğramaması için bir aplikasyon konvensiyonel bitki koruma ürünleri ile

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü Yazar, bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde zeytin sineği populasyonunu kontrol altına alarak üreticilerimizin daha fazla zarara uğramaması için bir aplikasyon konvensiyonel bitki koruma ürünleri ile ilaçlamaya izin verildiğini söyledi. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü M. Murat Yazar, yaptığı açıklamada, 2013 yılı üretim döneminde zeytin sineği populasyonu kontrolü amacıyla Erdek`te 16 ayrı noktaya konulan mcphail ve feromon tuzaklarında zeytin sineğinde büyük artışlar olduğunun görüldüğünü bildirdi.
Gıda tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürü Yazar`dan, basına yapılan açıklamada, zeytin sineğinin önceki yıl ortalamalarına göre ilk ilaçlama zamanının Ağustos sonu Eylül başı olduğuna yer verildi.
Ancak, 2013 yılı üretim döneminde iklim değerlerinin ekstrem değerlere ulaşmasından ve sahada mevcut zeytinliklerde yapılan kontrol sonucunda % 10`a kadar vuruk olduğunun görüldüğünün altını çizen Yazar, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Bundan dolayı 16.07.2013 ve 01.08.2013 tarihlerinde Erdek, Bandırma ve Marmara İlçelerinde zeytin sineği için 2 ilaçlama uyarısı verilmiştir. Yapılan ilaçlamalar yer aletleriyle yapılmış olup ilçemizdeki mevcut zeytin üreticilerin ilaçlamayı aynı anda hepsinin yapamamasından kaynaklı gerekli randıman sağlanamamıştır. Sahada yapılan son kontrollerde ilaçlamaların yeterli gelmediği hem zeytin sineği populasyonun artması hem de zeytinlerde görülen vuruklardan anlaşılmıştır.    
İlçemizde yapılan zeytin üretimi sofralık üretim olduğundan zeytin sineği zararı üründe % 100`e varan zararlara neden olmaktadır. Bakanlığımız 2012 yılından itibaren organik ilaç hariç olmak üzere zeytin sineği mücadelesinde uçakla konvansiyonel ilaçlama yapılması yasaklanmıştır. Ancak Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde zeytin sineği populasyonunu kontrol altına alarak üreticilerimizin daha fazla zarara uğramaması için bir (1) aplikasyon konvensiyonel Bitki koruma ürünleri ile ilaçlamaya izin verilmiştir. Buna istinaden Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Kaymakamımız Başkanlığında toplanarak uçakla zeytin sineği mücadelesi için gerekli piyasa araştırmaları yapılarak ihale sürecine girilmiştir. İhale süreci tamamlanır tamamlanmaz zeytin sineği mücadelesi yapılacaktır. İhale süreci tamamlanana kadar ilaçlamanın yerden toplu bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yetiştiricilerimizin mesaj sistemimize kaydolarak mesaj sisteminden yayınlanan ilaçlama talimatlarına göre toplu olarak ilaçlama yapmasını önemle rica ediyorum."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu