Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bakan Yıldız: Boru özelleştirmeyeceğiz

Bakan Yıldız: Boru özelleştirmeyeceğiz

8Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bor madeninin bu kadar hayatımıza girdiği, Türkiye sanayisinde yer aldığı bir ortamda bize hep şu soruluyor; ‘Bor'u özelleştirecek misiniz?' Bandırma'dan bir kez daha açıklıyorum, Bor'u özelleştirmeyec

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bandırma'ya geldi. Yıldız, Bandırma ziyaretinde Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü'nü ziyaret etti.
Yıldız, ziyaret ettiği Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesinde, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tesislerde ülke ve ekonomisi adına önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.
Eti Maden İşletmelerinin 2013 yılı cirosunun 835 milyon dolar olduğunu, 835 milyon lira da kar elde ettiğini belirten Yıldız, Böylesine katma değeri yüksek işletme, Türkiye'de çok az var. Karlılık açısından ilk 10 içinde bulunuyor. AK Parti hükümetleri ile 12 yılda ihracatımız 4 katına, karlılığımız da 27 katına ulaştı” ifadesini kullandı.
Yıldız: Bor'lu sodayı piyasaya süreceğiz”
Yıldız, kamu kurum ve kuruluşları içinde ülke hazinesine, maliyesine en yüksek katkı koyan işletmelerden biri olan bu tesislerde yeni ve önemli bir ürün elde edildiğini ifade etti.
Bu ürünü tanıtmak istediklerini anlatan Yıldız, şöyle devam etti: Cam sanayinin ana ham maddesi olarak kullanılan Bor'lu Soda üretildi. Bor'lu Soda'yı piyasaya sokuyoruz. 250 bin ton, yurt dışından bir ülkeden sipariş aldık. Yurt içindekilere hitaben söylüyorum. Şu anda biz bunu ihraç edeceğiz ve çok büyük kabul görecek. Gururumuz olarak sonuçlarını açıklayacağız. Türkiye'de camın üretildiğini hepimiz biliyoruz. Genişlemesi, ilerletilmesi, büyümesiyle ilgili ham maddeyi yerli elde etmeyle alakalı piyasaya sürüyoruz. Bu ürün, çevreye son derece saygılıdır. Burası kükürt dioksit, karbondioksit ve azot dioksit oranlarını hemen hemen sıfırlayan tesis haline getirildi. Bunu yine borla sağlıyoruz. Borun bu kadar hayatımıza girdiği, Türkiye sanayisinde yer aldığı bir ortamda bize hep şu soruluyor; ‘Bor'u özelleştirecek misiniz?' Bandırma'dan bir kez daha açıklıyorum; Bor'u özelleştirmeyeceğiz.”
Yıldız: Bilgi kirliliği var”
Bor tesislerinde bazı birimlerin kurulmasıyla ilgili zaman zaman hizmet alımları olduğunu dile getiren Yıldız, bunu gerekçe gösterip Bor'un özelleştirileceğini söyleyenlerin, kamuoyunu yanılttığına dikkati çekti. Bor'u özelleştirmeyeceklerini yineleyen Yıldız, Bir kısım hizmet alımlarıyla ilgili özel sektörün burada bulunmuş olmasını yanlış yorumlamayacağız” diye konuştu.
Tesisleri gezen Yıldız, Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz ile Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesi Genel Müdürü Recep Şekerci'den bilgiler aldı.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli