Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Bağ-Kur affından 2 yıldan fazla borçlu olanlar faydalanacak

Bağ-Kur affından 2 yıldan fazla borçlu olanlar faydalanacak

SGK, prim affıyla ilgili karmaşaya son noktayı koydu.

SGK, prim affıyla ilgili karmaşaya son noktayı koydu. 
Bağ-Kur affı, 2 yıldan fazla prim borcu olanları kapsıyor. Bu kişilerin borç ve hizmeti siliniyor. Borcunu taksitlendirmek isteyene ise 3 aylık süre verilecek
Milyonlarca kişinin gözü yeni Torba Yasa`da
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ocak ayında Meclis`e sunulması beklenen yasada yer alan `prim affı` karmaşasına son noktayı koydu. Kurum yetkilileri, 6111 Sayılı düzenleme ile prim borcunu yapılandıranlara yönelik bir affın söz konusu olmadığını belirterek, taksitlerini aksatmamaları uyarısında bulundu.
Taksit ya da peşin
Bağ-Kur affı, 24 aydan fazla prim borcu olanları kapsayacak. Diğer bir ifadeyle 2 yıldan az olanlar bu kapsama girmeyecek. Bundan yararlanmayanın hem borcu hem hizmeti silinecek. Prim borcu olanlara 3 aylık süre verilecek. Taksitle ya da peşin ödeme imkânı tanınacak. Başvuru yapılmazsa otomatik olarak 24 aydan sonrakiler silinecek. Sigortaları da durdurulacak. Bu düzenleme ile esnaf icradan kurtulacak, SGK`nın da iş yükü hafifleyecek.
Bağ-Kur hesabı
İleriki yıllarda Bağ-Kur hizmet hesabını canlandırma imkânı olacak. Örneğin, 2016 yılında hizmet ihyası yaparak o günkü koşullara göre primleri yatırabilecek. İşveren prim borcu olan işverenlere yönelik bir düzenlemenin ise henüz gündemde olmadığı belirtiliyor.
Gelir testi için 2 aylık süre
18 yaşını dolduran, çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetinden yararlanması için ödenmesi gereken Genel Sağlık Sigortası prim borcuna af geliyor. Tebligat aldığı halde gelir testine girmeyenlere 2 aylık süre verilecek. Buna göre, ödemesi gereken tutar belirlenecek. Borcu olanın faiz borcu silinecek ve bir yıl taksitlendirilecek.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli