Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Baca temizliği yakıtta 30 tasarruf sağlıyor

Baca temizliği yakıtta   30 tasarruf sağlıyor

Erdek Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, soba ve kalorifer bacalarının temizletilmesiyle yılda 15 ile 30 oranında yakıt tasarrufu sağlanacağını açıkladı.

Erdek Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, soba ve kalorifer bacalarının temizletilmesiyle yılda % 15 ile 30 oranında yakıt tasarrufu sağlanacağını açıkladı.
Erdek Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada, soba ve kalorifer bacalarının düzenli olarak temizletilmesiyle yılda % 15 ile 30 oranında yakıt tasarrufu sağlanabileceğini kaydetti.
"Ülkemizde her yıl bina yangınlarının % 20`si, temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını öne süren itfaiye yetkilileri, zamanında yapılacak baca temizliği, üzücü olayların da önüne geçebilir ifadelerine yer verdi.
 İtfaiye yetkilileri ayrıca, tıkanıklık ve ters esen rüzgarlar sebebiyle bacaların çekmediğini, o zaman da sobadan sızan gazlardan birçok vatandaşın hayatını kaybettiği ya da hastanelerde tedavi görmek zorunda kaldığını hatırlattı. 
Baca bakımı ve temizliğinin, yangından korunma tedbirleri arasında önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan yetkililer, "Temizlen-meyen bacalarda oluşan kurumlar yangınlara sebep olmakta, bu da maddi kayıpların yanı sıra yaralanmalara ve can kayıplarına yol açabilmektedir. Vatandaş-larımızın bu tür üzücü sonuçlarla karşılaşmaması için konut bacalarını yılda en az iki, lokanta, fırın ve benzeri işyerlerine ait bacaları ise ayda en az bir defa temizletmelidir. Bacalar temizlenmediği zaman yakıt da eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller, bacaları tıkamaktadır. Tıkalı baca sağlıklı çekiş yapamaz ve gazı geri teper. Bunun sonucunda karbonmonoksit gazı iç ortama yayılır ve zehirlenmeler oluşur" uyarısında bulundu.
Lodoslu havalarda sobalarınızı söndürün
 İtfaiye yetkilileri, baca temizliği yapılsa dahi lodoslu havalarda sobaların yakılmaması veya yanıyorsa söndürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Baca temizliğinin uzman kişilere yaptırılmasını tavsiye eden İtfaiye Müdürlüğü, belediye itfaiyesinin bu konuda da hizmet verdiğini, dileyen vatandaşların 110 numaralı telefonuna başvurarak her türlü bilgi ve desteği alabileceğini kaydetti.
Baca bakımı nasıl olmalıdır?
Bacaların temizliği kadar bakımlarının da önemli olduğunu kaydeden İtfaiye Müdürlüğü, oluşan çatlaklara karşı kış gelmeden önlem alınması gerektiğini bildirdi. İyi bir ısınma, sağlıklı bir baca ve sağlıklı bir çevre için kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğine de işaret ederek, yeni baca temizleme fiyat tarifesinin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false