Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ayvalıkta ebru sergisi açıldı

Ayvalıkta ebru sergisi açıldı

Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesindeki Ebru Kursunun 12 kursiyeri tarafından açılan Ebrunun Solmayan Gülleri adlı sergi ilgi topladı.

Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesindeki Ebru Kursu`nun 12 kursiyeri tarafından açılan `Ebrunun Solmayan Gülleri` adlı sergi ilgi topladı.
Ayvalık Belediyesi`ne ait Fuaye Sanat Galerisi`ndeki serginin açılış kokteylinde, açılış kurdelesini İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen kesti.
Ayvalık HEM bünyesindeki ebru kursunun usta öğreticisi Nihan Demiralay öncülüğünde kurs dönemini başarıyla tamamlayan 12 kursiyerin 3,5 ay gibi kısa bir sürede yapmış oldukları 152 adet eserin sanatseverlerin beğenisine sunulduğu sergide konuşan Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, geleneksel ebru sanatının yeni gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin altını çizdi.
Osmanlı`nın en önemli sanatlarından biri olan ebru sanatını önemsediğini vurgulayan Bilen, oldukça başarılı bulduğu AHEM kursiyerlerinin kutlayarak, serginin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ebru sanatı unutturulmayacak
Ayvalık`ta 6. kez ebru sergisi açtıklarını vurgulayan AHEM`in usta öğreticisi Nihan Demiralay, sergide sanatseverlerin beğenisine sundukları ebru eserlerinin toprak boya, kidde ve toprak gibi malzemeleri çoğunlukla doğadan ve dağlardan kendilerinin topladıklarını belirterek, ebru sanatının tüm aşamalarını kursiyerlere öğrettiklerini anlattı.
Demiralay, "Ebrunun bir gelenekseli var. Onu tüm özellikleriyle kavrayan öğrencilerimiz farklı metotlar deneyerek bu sanata kendilerinden de bir şeyler katıyorlar. Bu yüzden de bazen geleneksel ebru sanatının dışına çıkıp, kendilerine ait yeni tarzlarla yepyeni eserleri meydana getirebiliyorlar" dedi.
Tarihte ilk örneğinin 1552 yılında bulunduğu ebru sanatının, günümüzde bütün sanat dallarına karşı ayakta kalabilmek için direndiğini kaydeden Nihan Demiralay, ebru sanatını gelecek nesillere miras olarak bırakmayı hedeflediklerini ve bu kapsamda da ebruyu sevdirebilmek için gösterdikleri çabayı da sürdürmek istediklerini sözlerine ekledi. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false