Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Ayvalık Belediyesi’nin üçüncü kültür yayını raflarda yerini aldı

Ayvalık Belediyesi’nin üçüncü kültür yayını raflarda yerini aldı

Ayvalık Belediyesi, “Kültür Yayınları” kapsamında “Şiir ve Öykülerde Ayvalık” ile “Ayvalık Tarihi Üzerine Akademik Çalışmalar Seçkisi”

Ayvalık Belediyesi, “Kültür Yayınları” kapsamında “Şiir ve Öykülerde Ayvalık” ile “Ayvalık Tarihi Üzerine Akademik Çalışmalar Seçkisi” kitabının ardından üçüncü kültür yayını olan “Bir Kent, Bir Fotoğraf Sanatçısı: Ayvalık’a Önder Aksoy İle Yeniden Bakmak” kitabının tanıtım toplantısı Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleştirildi.  
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, kültür yayınları arasında üçüncüsü yer alan kitabı büyük bir emek ve istek ile gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. 
Kitabın tanıtım toplantısına katılan Önder Aksoy’un eşi Gönül Aksoy da çok duygulandığını, böyle bir çalışmayla birlikte eşinin adının sonsuza kadar yaşayacağını belirterek, gelecek kuşaklara Ayvalık’ın o yıllarını anlatacak büyük bir eser çıktığını söyledi. 
Geçmişi her yönüyle öğrenmek ve öğretmek konusunda sorumluluklarının bulunduğunu belirten ve bu slogan ile yola çıktıklarını belirten Başkan Mesut Ergin, “Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları projemizin üçüncü kitabını sizlerle buluşturabildiğimiz için son derece mutluyuz. Kitabımızla Ayvalık kent arşivimize katkı sağlayacak yeni bir çalışmaya daha imza attığımıza inanıyoruz. Bir Kent, Bir Fotoğraf Sanatçısı: Ayvalık’a Önder Aksoy İle Yeniden Bakmak” başlığı taşıyan bu kitabımız: Ayvalık kent hafızasına “Foto Önder” adıyla yerleşmiş olan Önder Aksoy’un biyografisini, onun 60 yıllık sanat yolculuğunu ve sanatçımızın kişisel arşivinden özenle seçilmiş fotoğraf seçkisini bizlere sunmaktadır. Yakın zamanda kaybettiğimiz sanatçımız ömrünün altmış yılını fotoğrafa adamıştır. Ayvalık’ta bizleri fotoğraf sanatıyla tanıştıran ilk isimlerden biri olmuştur. Kendisi sadece Ayvalık’ta değil aynı zamanda Türkiye Fotoğraf tarihinde de önemli izler bırakmıştır. Bizler de bu nedenle değerli sanatçımızın anısını yaşatacak bir vefa kitabı hazırlamak için yola çıktık” diye konuştu. 
Çok yakın zamanda yeni bir kitabın daha yayımlanacağını ifade eden Başkan Ergin “Mübadelenin 100.yılında Ayvalık’ın, mübadil kent kimliğine yakışacak bir çalışma titizlikle hazırlanıyor. Mübadele kitabımızla buluşmayı heyecanla bekliyoruz.” dedi. 
Kitabın hazırlanmasında büyük emekleri olan Dr. Berrin Akın Akbüber de yaptığı konuşmada, “Bizlerin bu çalışmada buluşabilmemizin en büyük nedenini ve 2019 yılında kaybettiğimiz ve belki de son kuşak olarak bizlerin tanışabildiği Ayvalık kültür tarihinde önemli izler bırakmış Foto Önder olarak hafızalarımızda yer etmiş fotoğraf sanatçısı Önder Aksoy’un objektifinden Ayvalık’a tekrar bakabilmek ve onun anısını Ayvalık’ta yaşatabilmek oluşturmuştur.” dedi. 
Kitabın hazırlanmasında ve fotoğraf arşivinin taranmasında büyük katkıları bulunan yerel tarihçi Taylan Köken de yaptığı konuşmada, kitap çalışmasında yer alan kişiler arasında Önder Aksoy'u en az tanıyan kişilerden biri olduğunu söyledi. Önder Aksoy’un adını duyduğunu, sanatçı kişiliğinin önemi hakkında söylenenleri bildiğini ifade eden Köken, “Ancak ne bir sergisini izleme olanağım ne de kendisini tanıma imkânım olmamıştı. Çalışma gündeme geldikten sonra eşi Gönül Aksoy ile tanıştık ve evinde özenle sakladığı Önder Aksoy arşivini aldık ve taratmaya başladık. Bu kitap sayesinde Önder Aksoy'u tanıma, anlama sürecinin içinde bulundum. Önder Aksoy yalnız titiz bir fotoğraf sanatçısı değil, aynı zamanda arşivcilik yönü de çok kuvvetli, işini özen ve hevesle yapan bir fotoğraf işçisiydi. Babası İbrahim Aksoy'dan devraldığı Eski Ayvalık Fotoğraflarını, tanımış olduğu diğer Ayvalıklı hemşerilerinin arşivlerinden yararlanarak tasniflemiş, çoğaltmış ve gelecek nesillere kalacak eşsiz bir koleksiyon bırakmıştır. Tüm ilgi alanı Ayvalık üzerine olan benim gibi yerel araştırmacılar için bu arşivin içinde olmak gerçekten müthiş bir deneyim oldu.” diyerek sözlerine ekledi.  
Haber Merkezi
 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı