Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Ayvalık Adaları 43 milyon dolar değer üretiyor

Ayvalık Adaları 43 milyon dolar değer üretiyor

Türkiyenin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için hazırlanan Ekonomik Analiz Raporu tamamlandı.

Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için hazırlanan Ekonomik Analiz Raporu tamamlandı. Raporda, bölgenin yıllık ekonomik değeri 43 milyon ABD doları olarak belirlenirken, deniz kirliliği, altyapı sorunları ve yasadışı balıkçılık faaliyetlerinin ekosistemi tehdit ettiği belirtildi.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için hazırlanan Ekonomik Analiz Raporu sonuçlandı.
Turizm ve atık su arıtımı en fazla gelir üreten kalemler
Raporda, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı`nın bir yılda ürettiği ekonomik değer 43 milyon ABD doları olarak belirlendi. Bu değerin yaklaşık 38 milyon dolarının turizm ve rekreasyon hizmetlerinden, yaklaşık 3.5 milyon dolarının da atıksu arıtımından sağlandığı belirtildi. Raporda ayrıca karbon tutmanın yaklaşık 658 bin dolar, erozyon kontrolünün yaklaşık 339 bin 500 dolar, balığın yaklaşık 216 bin 500 dolar ve deniz börülcesinin de yaklaşık 142 bin 500 dolarlık katkı yaptığı belirlendi.
Kirlilik ve yasadışı balıkçılık ekosistemi tehdit ediyor
Raporda, bölgede gözlenen denizel kirlilikle birlikte, altyapı ve yapılaşma sorunlarının ve yasadışı balıkçılığın ekosistem açısından önemli tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi. Raporda ayrıca bölge yönetim planının oluşturulması, turizmin, bölgenin koruma alanı statüsüne uygun olarak geliştirilmesi ve balık stoklarının verim oranlarının bilimsel yöntemlerle belirlenmesi gerektiği önerileri de dikkat çekti.
Proje hakkında:
Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli