Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ayvalık Belediyesi, Beyaz Altın emekçilerini unutmadı

Ayvalık Belediyesi, Beyaz Altın emekçilerini unutmadı

Ayvalık Belediyesi tarafından Beyaz Altın (pamuk) ve emekçilerinin anısına Altınova Sahiline pamuk toplayan kadın heykeli konuldu.

Ayvalık Belediyesi tarafından Beyaz Altın (pamuk) ve emekçilerinin anısına Altınova Sahiline pamuk toplayan kadın heykeli konuldu.
Ayvalık Belediyesince Heykeltıraş Meral Aran Kaysı´ya yaptırılan ?Pamuk toplayan kadın? heykeli Altınova´nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümünde düzenlenen törende açıldı.
Bir zamanlar pamuk tarlalarıyla adından çokça söz ettiren ve yöre halkının beyaz altın cenneti olarak nitelendirdiği Altınova´da Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer´in talimatıyla ?Beyaz altın ve emekçilerinin anısına? bronzdan yanında pamuk küfesi bulunan bir kadın heykeli yaptırıldı.
Beyaz altın ve emekçilerinin anısına, 2 buçuk aylık bir sürede yapılan bronz döküm heykel Ayvalık´ın Altınova Mahallesi sahilindeki yürüyüş bandına konuşlandırıldı.
Heykel açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, eskiden Altınova´nın hayat kaynağının pamuk olduğunu hatırlattı.
Yıllar içinde uygulanan yanlış siyasetlerin tarımı Türkiye´de bitirmeye başladığı bilgisi veren Başkan Gençer, ?Özellikle küçük çiftçiyi yok eden projeler sonunda ovalarımızda pamuk ekimi bitti. Altınova´da, çevresinde yaşayan biz hepimiz pamukla büyüdük. Balıkesir dahil köylerden gelenler pamuktan herkes ekmek yerdi. Pamuktan elde edilen gelirlerle hepimiz okuduk, evlendik. Bu nedenle pamuk hepimizin hayatında çok önemliydi. Altınova´nın ismi de altındı ve beyaz altın üretirdi. Çünkü pamuk bu ülke için beyaz altındı? ifadelerini kullandı.
Heykelin yapılış amacını da anlatan başkan Gençer, ?Bu topraklarda ekilen pamukları bu çocuklar hatırlamayacaklar, bilmeyecekler. Pamuk nasıl üretilir bu heykeli gördüklerinde belki onu sorgulayacaklar. Çoğu insanın hayatına dokunmuş olan bu pamukla ilgili böyle bir heykelin Altınova´mızda olmasını istedik.? dedi.
Ayvalık Belediye Bandosu da heykel açılış töreninde mini bir konser verirken heykel açılışına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Açılış töreninin ardından birçok vatandaş 650 kiloluk bronz heykelin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli