Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ayvalık Ayazması restore ediliyor

Ayvalık Ayazması restore ediliyor

Ayvalık Belediyesi çok önemli bir kültür mirasını gün yüzüne çıkarıyor

Ayvalık Kemalpaşa Mahallesi denize geçen ana sahil caddesinin Sefa Caddesi´ne çıkan sokak üzerende bulunan Panagıa Phaneromeni Ayazması´nın restorasyonu için yasal prosedür aşamaları tamamlandı.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve teknik ekibi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Ömer Özyiğit tapınakta restorasyon öncesi bir araya geldi. Çalışmalar için yol haritası belirlenerek bir an önce işlemlere başlanması kararı alındı.
Ayvalık Belediyesi´nin Kent Kültürü Dergisi için görüşlerini belirten Özyiğit ?Kentsel sit alanı içerisinde yer alan ayazma, dar sokaklarla çevrili. Bu dar sokaklarda 19. y.y. ait eski dokuyu oluşturan evler yer almakta. Ayazma kutsal su anlamına geliyor ve bu suyu içen kişiye şifa verdiği, arzularının gerçekleştiğine inanılıyor. İnanç gözetmeksizin herkes son yüzyıllarda ayazmaları ziyaret ediyordu. Panagia Ortodokslarca Meryem Ana´ya verilen addır. Phaneromeni ise canlanan yeniden doğan anlamına gelir. Ayvalıklı Evaggelini isimli 1851 yılında 16 yaşlarında bir kız çocuğunun görmüş olduğu rüya sonucu burası kazıldı. 1852 yılında Meryem Ana´nın ikonası ve kutsal su bulundu ve 1890 yılında buraya büyük bir ayazma inşa edildi. Yani burası Meryem Ana için yapılmıştır. Yüzyıllar boyu çeşitli revize çalışmaları gördü ve amacı dışında kullanıldı.? dedi.
Konuyla ilgili görüşlerini belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ?Son yüzyılda Ayazma´mız çeşitli amaçlar ve dışı kullanımlara maruz kaldı ve aşırı yıprandı. Neo-klasik üslupla ve Ayvalık´a yöresel malzeme olan sarımsak taşı kullanarak yığma sistemde inşa edilen ayazma, yenileme çalışmaları sonucunda sadece Ayvalık´ın tarihi dokusuna değil, ulusal kültür mirasımıza çok önemli bir kazanım olacak. Önümüzdeki ekim ayına kadar kendi imkanlarımızla tamlayacağımız restorasyon çalışmalarına eş zamanlı olarak, çevre de sosyal alanlar yaratıp, bu sokaklarda insanların uzun süre vakit geçirmesini sağlamak istiyoruz.? dedi.

Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli