Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ayvalık adalarında sulak alanlar araştırılıyor

Ayvalık adalarında sulak alanlar araştırılıyor

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, en önemli sorumluluğu Ayvalık´ı koruyarak geleceğe taşımak olarak açıkladı.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, en önemli sorumluluğu Ayvalık´ı koruyarak geleceğe taşımak olarak açıkladı.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) temsilcilerini makamında ağırladı. ?Ada Sulak Alanlarının Korunması´ adlı projeye Ayvalık´ın da dahil edildiğini belirten WWF temsilcileri, Ayvalık´ta belirlenen 15 sulak alanın korunması için yapılacak projeye Başkan Gençer´in desteğini istedi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Doğa Koruma Yönetmeni Etay Çağlayan ve Doğa Koruma Sorumlusu Eylül Dizdaroğlu, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer´i makamında ziyaret etti.
Ayvalık Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Nejdet Güngör´ün da hazır bulunduğu ziyarette, WWF´in ?Ada Sulak Alanlarının Korunması´ projesi konuşuldu.
Başkan Gençer´den destek istediklerini belirterek proje hakkında bilgi veren Eray Çağlayan, ?Vakfımız, bugün dünyanın en büyük ve bağımsız doğa koruma kuruluşlarından WWF´in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Türkiye ofisi olarak deniz ve kıyılar, tatlı su kaynakları ve sulak alanlar, yaban hayatı, gıda, iklim değişikliği gibi alanlarda ülkemizin çeşitli yerlerinde kamu-sivil toplum işbirliği ile çok sayıda çalışma yürütmektedir. Adalarımızda bulunan küçük sulak alanlar bugüne kadar ülkemizde yapılan envanter çalışmalarının dışında kalmıştır. Ülkemizin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi) adalardaki sulak alanlar ve barındırdıkları yaban hayatına ilişkin güncel durum tespitinin yapılmasını tavsiye etmektedir. 12. Ramsar COP XII.14 Kararına istinaden 2017 yılında, ?Ada Sulak Alanlarının Korunması´ adlı bir proje başlatmıştır. Proje kapsamında, Ramsar Sözleşmesi´nde belirtildiği gibi, Akdeniz adalarında bulunan bütün sulak alanların envanteri çıkarılacaktır. Bu envanter çalışmasında habitatları ve koruma gerektiren türleri belirlemek, sulak alanın bütünlüğüne yönelik tehditleri anlamak ve uygun restorasyon olanaklarını tespit etmek için hızlı değerlendirme yapılacaktır. Yapılan bu hızlı değerlendirme, projenin dışarıdan erişime de açık olacak veri tabanında yer alacaktır. Projenin ileriki aşamasında, sulak alanların önemi ve sağladığı ekosistem hizmetleriyle ilgili farkındalık yaratma çalışmaları yürütülecektir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü ile işbirliği içinde yürütmeye başladığımız Ada Sulak Alanlarının Korunması Projesi, özetle, kritik öneme sahip bu alanların durum analizinin yapılmasını, sağlığını ve sürekliliğini tehdit eden etkenlerin belirlenmesini ve koruma stratejilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.? dedi.
WWF Doğa Koruma Sorumlusu Eylül Dizdaroğlu, Türkiye´nin Ege kıyılarında doğal ve yapay olmak üzere toplam 81 ada sulak alanı, Ayvalık´ta ise 15 adet ada sulak alanı belirlediklerini söyledi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer´de, adalardaki sulak alanlarla ilgili yapılacak çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını aktardı. Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli