Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Aytekin, çiğ süt üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı

Aytekin, çiğ süt üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, çiğ süt üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, çiğ süt üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
Ulusal Süt Konseyi´nin üreticileri yalnız bıraktığını belirten Aytekin, TBMM Başkanlığı´na araştırma önergesi vererek üreticinin sorunlarının çözümü için Araştırma Komisyonu kurulmasını da talep etti.
Konuya ilişkin açıklama yapan Aytekin ?Çiğ süt üreticileri artan girdi maliyetleri nedeniyle her geçen gün daha büyük zarara uğruyor. Çiğ süt taban fiyatında zam bekleyen üreticinin yine yüzü gülmedi. Ulusal Süt Konseyi´nin duruma dair tepkisiz kalması ise üreticiyi sahipsiz hissettiriyor. Daha önce de defalarca dile getirip Meclis gündemine de taşıdığımız çiğ süt üreticilerinin taleplerine kulak vermek için neyi bekleniyor?? dedi.
Aytekin, araştırma önergesinde şunları kaydetti: ?Türkiye, süt ve süt ürünleri üretiminde stratejik öneme sahiptir. Dünyada ise süt ve süt ürünleri üretimde 9.sırada yer alan ülkemiz, üreticisine yönelik desteklerde ise yetersiz kalmaktadır. 7 bölgenin tamamında yapılan süt ve süt ürünleri üretimi, gerek iç piyasanın gerekse de ihracatın önemli bir kalemi konumundadır. Buna karşın, Venezuela´dan yapılan sembolik peynir ithalatı yerli üreticilerin tedirginliğini arttırmışken, çiğ süt taban fiyatının belirlenmesi için toplanan Gıda Komitesinin aldığı belirtilen taban fiyata zam yok kararı, üreticileri ciddi şekilde mağdur etmektedir. Üreticiler; 2 lira 30 kuruş olan çiğ süt taban fiyatının 3 liraya çıkmasını beklerken, yılsonu enflasyonun yüksek çıkacağı gerekçesiyle alınan zam yapılmaması kararı sonucu mağdur olmuş üreticiyi koruması beklenen Ulusal Süt Konseyi ise konu karşısında etkisiz kalarak üreticinin mağduriyetine seyirci kalmıştır. Bu durumun sonucunda ise Damızlık Süt Üreticileri Birliği Başkanı da Ulusal Süt Konseyi´nden istifa ederek, tepkisini ortaya koymuştur. Süt üreticileri başta Ulusal Süt Konseyi olmak üzere, süt piyasasına yön veren yapıların üreticiyi korumak yerine belirli grup ve tekellerin çıkarları için çalıştığını ifade ederek tepkilerini dile getirmektedir. Bu bağlamda, süt piyasasında yaşanan sorunların, Ulusal Süt Konseyi´nin çalışmalarının ve bahse konu iddiaların araştırılması için Komisyon kurulmasını saygılarımla arz ederim.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı