Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Ayçiçeği yüzleri güldürecek

Ayçiçeği yüzleri güldürecek

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin: ?Ayçiçeğinde, geçen yıla göre % 25-30 artış bekliyoruz?

Bandırma ve yöresinde 2017 hasat sezonunun ilk ayçiçeği, Bandırma Ticaret Borsası´nın elektronik satış salonunda yapıldı. İhalede, ürünün 50 kilogramlık bölümü sembolik bedelle kilosu 15 liradan Ahmet Toygun´a satıldı. Toplamda 2 ton olan ilk ürün ayçiçeğinin tamamını da ihale sonunda kilosu 1,57 liradan yine Ahmet Toygun satın aldı.
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, satış salonlarında yalnız Bandırma çiftçilerinin ürünlerinin satılmadığına dikkati çekerek, ?Yakın çevremizdeki kentlerde üretim yapan çiftçilerimiz de ürünlerinin satış salonumuzda satarak değerlendiriyorlar. Ürünün kalitesine göre fiyat oluşuyor. Bu nedenle üreticiler, ürünlerini borsamızda satışa sunmayı uygun görüyorlar. Doğal olarak üyelerimiz de standartlarına göre akredite laboratuvar tarafından kalitesi belirlenmiş, analizi yapılmış ürünleri satın alma avantajına sahip oluyorlar. Ayrıca satış salonumuzun, çiftçiler için bir eğitim salonu durumuna geldiğini de söyleyebiliriz. Çevreden gelen Bandırma çiftçisi de mallarının nasıl değerlendirildiğini satış salonumuzda yakından takip ediyor.?
YÜZDE 25-30 VERİM ARTIŞI BEKLİYORUZ
Ayçiçeği rekoltesinin yüksek olduğuna da işaret eden Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, şöyle konuştu:
?Bu yıl ayçiçeğinde yüksek bir rekolte bekliyoruz. Dönüm başına ortalama 200 kilogramın üstünde verim tahmin ediyoruz. Geçen yıla göre yüzde 25-30 dolayında verim artışı olacağını sanıyoruz. Hâlen bölgemizde yaklaşık 100 bin dekarlık alanda ayçiçeği ekimi gerçekleştiriliyor. Bandırma´nın yanı sıra borsamıza gelen Manyas, Gönen, Karacabey ve Susurluk´u kırsal mahalleleri de düşünürseniz, bu ayçiçeği hasat döneminde, bölgemizde 35 bin tonun üzerinde ürün bekliyoruz.?
Sezgin, bu yıl iklim koşullarının uygun olmaması nedeniyle kanola ve soya fasulyesinde istenilen verimin sağlanamadığını sözlerine ekledi.
Öte yandan, Bandırma Ticaret Borsası´nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´ne(TOBB) ait A sınıfı akreditasyon belgesinin üç yıllığına yenilenmesi için denetim de başladı. ?Türk Loydu Vakfı? Baş Denetçisi İlker Gür, Borsadaki çalışmalarını sürdürüyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı