Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ayakkabının güzelini değil sağlıklı olanını seçin

Ayakkabının güzelini değil sağlıklı olanını seçin

Yaş ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayaklar uzar ya da genişler. Bu nedenle ayakkabı alırken bazı kurallara dikkat etmeli ve ayak sağlığını olumsuz etkileyecek ayakkabıları giymekten kaçınmalıdır.

Yaş ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayaklar uzar ya da genişler. Bu nedenle ayakkabı alırken bazı kurallara dikkat etmeli ve ayak sağlığını olumsuz etkileyecek ayakkabıları giymekten kaçınmalıdır.
Ayağın anatomik yapısına uyum göstermeyen ayakkabıyı giymek hem sakıncalıdır, hem de ayakta bazı deformasyonlara neden olur.
Memorial Dicle Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Necati Aksoy, doğru ayakkabı seçimi hakkında bilgi verdi.
Sivri burunlu ayakkabı parmak şeklini bozar
Ayak için uygun olmayan ayakkabıların giyilmesi, ayak sağlığını olumsuz etkiler. Parmakların normal şeklini korunması için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Ayak burkulmalarını önlemek için daha geniş ve daha kısa topuklu olanlar tercih edilmelidir. Ayakkabı seçerken altının “şok alıcı“ özelliği olmasına dikkat edilmelidir. Tahta veya kalın malzemeden yapılmış, esnek olmayan ve tabanı çok ince ayakkabılar, ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur.
Çok yüksek topuk fizyolojik duruşu olumsuz etkiler
8 cm’den uzun topuklu ve sivri uçlu ayakkabılar uzun süreli kullanıldığında; bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere neden olur. Yüksek topuklu bu ayakkabılar postur adı verilen fizyolojik duruşu da bozabilir. Bel, kalça, diz, bacak kasları ve ayak bileğinde postur bozukluğundan kaynaklanan anormal kuvvet yoğunlaşması ise pek çok hastalığa yol açabilir.
Ayak sağlığına uygun değilse kokuya yol açar
Sağlığa uygun şekilde üretilmeyen ayakkabıların; ayak terlemesi ve kokusunun yanı sıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklara yol açtığı da bilinmektedir. Bu tür ayakkabılar, basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirir.
Ayak sağlığınızdan olmamak için;
• Ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı ve ayağın doğal yapısına yani ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalıdır.
• Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı.
• Ayakkabı alırken ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağını düşünmek yerine, ayağa tam uyum gösteren numara alınmalıdır.
• Ayak yaralanmalarını en aza indiren kösele tercih edilmeli, naylon ve benzeri ayakkabılardan da kaçınılmalıdır.
• En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır.



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli