Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

?Avukatlar Günü?nde Avukatlar için kanun teklifi verdi

?Avukatlar Günü?nde Avukatlar için kanun teklifi verdi

Avukatlar için kanun teklifi veren CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, ?Bu kanun teklifi ile meslekte en az 8 yıl görev yapmış olan avukatların hususi damgalı pasaport almaya hak kazandırılması amaçlanmaktadır? dedi.

5 Nisan Avukatlar Günü için mesaj yayınlayan Havutça ?Türkiye´deki 95 bin avukatın hukuk fakültesine başlamasından staj dönemine, mesleki yaşamından, emekliliğe kadar geçen süre zarfında karşılaştığı onlarca sorun bulunmaktadır ama hukukun susturulması avukatların en önemli sorunudur? dedi.
?Devletin en temel görevlerinden biri de adalet dağıtmaktır. Adaletin dağıtımında devlete düşen en temel görev, tarafsızlığı ve eşitliği sağlamaktır? diye konuşan CHP´li Havutça, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada avukatların sorunlarının başında yargı bağımsızlığının bulunduğunu söyledi.
Havutça yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
?Anayasa´nın 2. maddesinde ifadesini bulan Türkiye Cumhuriyeti devleti, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin de en önemli unsuru bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı yani adaletin sağlandığı bir düzen olmasıdır. Hukuk devletine giden yolda kurucu unsurlar; iddia, savunma ve yargıdır. Savunmanın ve beraberinde de bağımsız bir yargının en önemli unsuru hiç kuşkusuz avukattır. Avukatların yani savunmanın susturulduğu bir yerde yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir. Yargı bağımsızlığının olmadığı bir yerde bireysel hak ve özgürlüklerden, bireysel hak ve özgürlüklerin olmadığı bir yerde hukuk devletinden, hukuk devletinin olmadığı bir yerde de demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Bugün avukatların çözümlenmesi gereken birçok sorunu bulunmaktadır. Ancak, bugün toplumun adalet adına büyük bir baskı, beraberinde de savunmanın saldırı altında olduğu bir gerçektir. Avukatların sorunu, bağımsız yargı sorunudur, hukuk devleti sorunudur, demokrasi sorunudur, adalet sorunudur. Bireylerin ve toplumun hakkını savunarak, saygın bir görevi yerine getiren değerli meslektaşlarımın Avukatlar Günü´nü kutluyorum.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli